Η σημαντική προσπάθεια επιτάχυνσης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, επισημαίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.

Οι συντάκτες του προσχεδίου σημειώνουν ότι η προσπάθεια στηρίζεται κυρίως μέσω της ειδικής χρηματοδότησης του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη με βάση τον νόμο 4281/2014.

Στους στόχους της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) έχει περιληφθεί και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους, καθώς και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης.

Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ εντός του 2016 και ως και το πρώτο εξάμηνο του 2017 συνολικού ύψους περίπου 6,6 δισ. ευρώ με κύριο στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ.

Τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές τους (φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες με αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό) 1,2 δισ. ευρώ.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά ιατρεία και λοιπούς παρόχους φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Εξόφληση

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με 580 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο και με 7 εκατομμύρια τον Αύγουστο.

Από τα 587 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν, προχώρησαν σε πληρωμές της τάξης των 483 εκατομμυρίων (136 εκατομμύρια τον Ιούλιο και 347 εκατομμύρια τον Αύγουστο).

Τον Δεκέμβριο του 2015, τα νοσοκομεία είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 931 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ανήλθαν στο 1,12 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στο 1,14 δισ. τον Μάιο, στο 1,18 δισ. τον Ιούνιο και στο 1,1 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό