Παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αναγκαστική παραίτηση των μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τον περασμένο Μάιο.

Με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώνονται οι απομακρύνσεις των κ.κ. Αθανάσιου Γαννόπουλου (φωτό αριστερά), του πρώην αντιπροέδρου Γιάννη Γιαννάκη και του Δημητρίου Μπίτα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη (φωτό δεξιά).

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους, ελήφθησαν λόγω της άρνησής τους να υιοθετήσουν τις προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό.

Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι ο κ. Πολάκης έδρασε εξωθεσμικά, παρανόμως και καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών επιτροπή.

Γίνεται, επίσης, λόγος για άκρως εκδικητικές απομακρύνσεις, επειδή αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων 500 προσλήψεων.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Στην απόφαση επισημαίνεται πως από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους – κλήθηκαν ο τρεις να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Απόστημα

Από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό η ηγεσία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει μέχρι τέλους το “απόστημα” του ΚΕΕΛΠΝΟ:

“Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ