Τη μακρόχρονη εμπειρία του από το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων της Βιέννης, μετέφερε ο καθηγητής κ. Βάλτερ Κλεπέτκο, με ομιλία του που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, προσκεκλημένος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ ΕΟΜ και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βιέννης. Το ακροατήριο αποτελούνταν από πνευμονολόγους διαφόρων Νοσοκομείων της Αττικής και ιατρούς του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου. 

Η παρουσία του καθηγητή Κλεπέτκο είναι σημαντική, καθώς οι Ελληνες ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης πνευμόνων μεταβαίνουν στη Βιέννη και εντάσσονται στο Πρόγραμμα που διευθύνει ο κ. Κλεπέτκο.

Ο καθηγητής Κλεπέτκο αναφέρθηκε –ανάμεσα στα άλλα- στα τρία βήματα που απαιτούνται για τη σωστή οργάνωση ενός προγραμμάτος μεταμοσχεύσεων πνεύμονα, και αυτά είναι κατά σειρά: η προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, η σωστή οργάνωση της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής παρακολούθησης και η σημαντική επεμβατική εμπειρία.
Ο καθηγητής Κλεπέτκο επιδιώκει μέσω της συνεργασίας του με τον ΕΟΜ να υποστηρίξει την ανάπτυξη του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Πνεύμονα στη χώρα μας.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο γίνονται προσπάθειες αναμόρφωσης της εικόνας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Από τον Μάϊο 2016, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο φιλοξενεί τα σεμινάρια που διοργανώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα σεμινάρια παρακολουθούν οι Ιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων όλης της Ελλάδας με τους αντίστοιχους Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων. Με την ενεργοποίηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας, γίνεται η πρώτη θεσμική προσπάθεια αύξησης των δοτών. Ηδη, το τελευταίο έτος μέχρι και σήμερα, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 20% των δοτών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: Επιτροπή για διερεύνηση των παρενεργειών από τον εμβολιασμό κατά της CoViD
Τρίμηνη παράταση θητείας για την επιτροπή CoViD του υπουργείου Υγείας
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]