Σήμερα, το παράγωγο αίματος –το γραμμάριο- στην Ελλάδα κοστολογείται σε 2,1 ευρώ και με τις περικοπές ετοιμάζεται να κατέβει στο 1,47 ευρώ!

Σημαντικές ελλείψεις σε παράγωγα αίματος –που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε αιμορροφιλικούς αλλά και στους ασθενείς με AIDS- αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα 4 αναγνωρισμένα κέντρα αιμορροφιλικών στην Ελλάδα (ΠΓΝΑ Λαϊκό, ΠΓΝΑ Ιπποκράτειο, Παίδων Αγία Σοφία και ΠΓΝΑ Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης). Ο λόγος; Η ειλημμένη απόφαση, κατά πληροφορίες, εταιρειών να σταματήσουν την αντιπροσώπευση- εμπορία παραγώγων αίματος ή κάποιων κωδικών τους. Το σχετικό θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών και στο ενδοσκόπιο- έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο αν και γνωρίζει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί –κυρίως από το Μάρτιο του 2017- δεν έδωσε λύση βιώσιμη.

Μολονότι, λοιπόν, τα παράγωγα, όπως και τα εμβόλια και οι οροί βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας των τιμών τους, η πραγματικότητα είναι άλλη, μας αποκαλύπτουν στελέχη της αγοράς. Άρα, μας δίνουν και την αιτία της απόφασής τους αυτής!

Συγκεκριμένα, το 2009 και τα παράγωγα αίματος υποβλήθηκαν σε clawback της τάξης του 5%. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες που τα εμπορεύονται αναμένουν τα «μπιλιέτα» για το νοσοκομειακό clawback που θα υπαχθούν και τα παράγωγα αίματος. Το ύψος των περικοπών, αν και δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, εκτιμάται στο 30%. Άρα, αυτά που πραγματικά πληρώνεται η κάθε εταιρεία απέχουν μακράν από την πραγματικότητα, συν του ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παρατεταμένη χρονική διάρκεια που πληρώνει το Δημόσιο! Και συγκεκριμένα, σήμερα το παράγωγο αίματος –το γραμμάριο- στην Ελλάδα κοστολογείται σε 2,1 ευρώ. Στο εξωτερικό αντίστοιχα, και λόγω του βιοτικού επιπέδου ζωής που ανεβαίνει σε Ασία και Αφρική η τιμή του γραμμαρίου έχει φθάσει στα 4,2 δολάρια (δεν υπόκειται σε περικοπές, είναι καθαρό). Με το νοσοκομειακό clawback…οι εταιρείες στην ελληνική αγορά αναμένουν ότι η τιμή του γραμμαρίου θα κατέβει στο 1,47 ευρώ..

Αναμφίβολα, αυτή η εξέλιξη πλήττει πρωτίστως τους αιμορροφιλικούς.

Η Aιμορροφιλία είναι μία σπάνια κληρονομική διαταραχή της αιμόστασης, που οφείλεται σε έλλειψη του παράγοντα VIII (Αιμορροφιλία Α) ή του παράγοντα IX (Αιμορροφιλία Β) της πήξης του αίματος, εμφανίζεται από τη γέννηση του ατόμου και διαρκεί καθ’ όλη τη ζωή του. Ουσιαστικά, πρόκειται για βλάβη στο μηχανισμό του οργανισμού για την παύση της αιμορραγίας μετά από ένα τραυματισμό αγγείου, όπου φυσιολογικά το αίμα θα έπρεπε να πήζει. Η βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς προέρχεται από το ποσοστό έλλειψης της πρωτεΐνης. Η συχνότητα εμφάνισης αιμορροφιλίας Α υπολογίζεται στο 1:10.000, δηλαδή 1 πάσχοντας ανά 10.000 γεννήσεις, ενώ σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 850 άτομα με αιμορροφιλία, σύμφωνα με στοιχεία από τον Σύλλογο Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 33.000 από αιμορροφιλία και περίπου 250.000 παγκόσμια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις