Λήψη επιπρόσθετων μέτρων προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες επιμένει ότι χρειάζεται, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ). Τέτοια μέτρα είναι η άμεση επιβολή πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων σε συνδυασμό με διαχωρισμό των κωδικών, με κατάργηση των ασφαλιστικών τιμών, μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από πλευράς της κυβέρνησης. Επίσης, η ΠΟΣΙΠΥ θεωρεί απαραίτητη τη λήψη και άλλων μέτρων, όπως κάρτα ασθενούς, ηλεκτρονικό έλεγχος παραβατικότητας, on line έλεγχο, έλεγχο του τόπου παραγωγής παραπεμπτικών κλπ.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αναγνωρίζει ότι από τις αρχές του 2016 γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια (και με τις δικές της παρεμβάσεις και πιέσεις) προς την κατεύθυνση του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης.

Όπως αναφέρει, η ηλεκτρονική εφαρμογή των συνταγογραφικών αριθμητικών ορίων από τον Ιούνιο με κριτήρια τόσο επιστημονικά (σύνδεση διάγνωσης ή παρακολούθησης της πάθησης με τις εξετάσεις και την αντίστοιχη ειδικότητα), όσο και οικονομικά (μέσος όρος αξίας εξετάσεων ανά πάθηση), που όμως δεν απαγορεύουν στον συνταγογραφούντα γιατρό την δικαιολογημένη υπέρβαση την βρίσκει, καταρχήν, σύμφωνη.

Ωστόσο, καθώς η όλη προσπάθεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως όλες οι πρωτοεμφανιζόμενες αλλαγές, δεν στερείται ατελειών ή και υπερβολών κατά την εφαρμογή, για αυτό και το Δ.Σ. της ΠΟΣΙΠΥ θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους Ιατρικούς φορείς (ΠΙΣ, ΙΣ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ κλπ), προκειμένου να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα αλλά και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης.

Ο στόχος της ΠΟΣΙΠΥ ως προς την συνταγογράφηση των εξετάσεων είναι, αφ’ ενός μεν να μημ προκαλείται κίνδυνος βλάβης της υγείας των ασθενών, από την άλλη όμως να μη γίνεται κατάχρηση αναγραφής εξετάσεωνμ η οποία οδηγεί κυριολεκτικά στην εξαφάνιση των εργαστηριακών γιατρών μέσω του claw back.

Να σημειώσουμεμ ότι τα ποσά επιστροφής (claw back) που έχει απαιτήσει και έχει λάβει ο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς γιατρούς, από το 2013 (1ο έτος εφαρμογής) μέχρι σήμερα φτάνουν το 1δις ευρώ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση