Κλιμακώνεται η απειλή των μικροβίων. Λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών, πολλά στελέχη παθογόνων μικροοργανισμών μπορούν και επιβιώνουν στα περισσότερα γνωστά φάρμακα.

Ορισμένα, δε, αντέχουν στο σύνολο των διαθέσιμων αντιβιοτικών, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για “πανανθεκτικά” μικρόβια.

Με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τη Χρήση των Αντιβιοτικών, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

“Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μικροβιακή αντοχή έχει αναγνωριστεί πλέον από τη διεθνή κοινότητα ως η διαχρονικότερη και σημαντικότερη κρίση Δημόσιας Υγείας, ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο, εφόσον ζούμε την εποχή της παν – αντοχής”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, η μικροβιακή αντοχή αναπτύσσεται από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και από τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, η κατανάλωση αντιβιοτικών για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (μύτη, λαιμός), αυξάνεται ραγδαία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων λοιμώξεων προκαλούνται από ιούς, στους οποίους δεν δρουν τα αντιβιοτικά. Για τον λόγο αυτό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μη λαμβάνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική γνωμάτευση.

Βακτήρια

Η διασπορά, ωστόσο, των ανθεκτικών βακτηρίων πραγματοποιείται κυρίως με τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και πιο συγκεκριμένα της υγιεινής των χεριών.

Η καλύτερη πρόληψη, για να αποφευχθεί η μετάδοση ιογενών λοιμώξεων μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού, είναι η εφαρμογή των απλών κανόνων υγιεινής, όπως αυτοί έχουν ανακοινωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ (εδώ).

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η συμβολή όλων μπορεί να διασώσει πολύτιμα αντιβιοτικά, τα οποία σώζουν εκατομμύρια ζωές, θεραπεύοντας ιάσιμα δυνητικά νοσήματα, όπως είναι οι λοιμώξεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές