Σοβαρές καταγγελίες για την τύχη των ορφανών παιδιών που καταλήγουν στη χώρα μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, άφησε την Τρίτη ο Θανάσης Γιαννόπουλος.

Ο καθηγητής Χειρουργικής και δις αποπεμφθείς πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρθηκε στην βραχύβια θητεία του στο Κέντρο.

Παρουσίασε, δε, τον απολογισμό του, ο οποίος παρατίθεται ολόκληρος πιο κάτω, χωρίς να διστάσει να κάνει λόγο για “καθεστώς ανομίας” το οποίο προσπάθησε να τού επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας στην επιλογή προσωπικού για τις εντατικές μονάδες.

Ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε στο έργο του με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παρουσιάζοντας εικόνες εξαθλιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν υγειονομικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφέρθηκε στα ορφανά παιδιά, που επί θητείας του ανέρχονταν σε 5.000, λέγοντας πως κάτι συμβαίνει:

“Κάνω έκκληση να προστατευτούν τα παιδιά αυτά. Ως πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ προσπάθησα να κάνω αναδοχή σε πέντε από αυτά, αλλά δεν το κατόρθωσα.

Όποιος φροντίζει τα παιδιά αυτά, τα σώζει από το πεζοδρόμιο, τις ουσίες, ακόμη και το εμπόδιο οργάνων. Το τι ακριβώς γίνεται δεν το γνωρίζω. Αλλά, σίγουρα κάτι γίνεται”.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην προσωπική του εμπειρία:

“Συζήτησα το θέμα με τη σύζυγο και τα δύο αγόρια μου, που είναι γιατροί. Αποφασίσαμε οικογενειακώς να υιοθετήσουμε ένα κοριτσάκι. Δεν το κατορθώσαμε”...

Εικόνες

Ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε εικόνες από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που καταλήγουν στη χώρα μας. Μίλησε για πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται από τις δημόσιες αρχές και ιδιώτες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Αναφέρθηκε στην αποστολή επανδρωμένων κινητών ιατρικών μονάδων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Μυτιλήνη, στη Κώ, στο Πεδίο Άρεως, στη Σάμο, στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Πέτρου Ράλλη, Αμυγδαλέζα, στα κέντρα φιλοξενίας στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα και Γαλάτσι και στην πυρόπληκτη περιοχή της Νεαπόλεως Λακωνίας.

Σημείωσε ότι έγινε δωρεάν διάθεση φαρμάκων και αναλωσίμων στα κέντρα και σημεία υποδοχής μεταναστών – προσφύγων, καθώς και τη λειτουργία οδοντιατρικής μονάδας στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Αμυγδαλέζας και Πέτρου Ράλλη, για τον προληπτικό εμβολιασμό παιδιών.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna