Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.

Με αφορμή συγκεκριμένη περίπτωση προμήθειας φαρμάκου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος απέστειλε εξώδικο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον υπουργό Υγείας, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων.

Ο κ. Λουράντος αναφέρεται σε άρνηση πώλησης συγκεκριμένου σκευάσματος από φαρμακαποθήκη, από την οποία – όπως αναφέρει – προκύπτει “...το διαρκές φαινόμενο του μη επαρκούς εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες”...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, το φαινόμενο αυτό έχει ως συνέπεια μεγάλες και συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια Υγεία.

Ο κ. Λουράντος ζήτησε να προμηθευτεί ένα τεμάχιο του εν λόγω σκευάσματος και η φαρμακαποθήκη του απάντησε πως δεν το διαθέτει, καθώς η εταιρεία που το εισάγει στην Ελλάδα δεν προέβη στην παράδοσή του στη φαρμακαποθήκη.

Επικοινώνησε, τότε, με την εταιρεία, από την οποία ενημερώθηκε πως είχε προμηθεύσει την εν λόγω φαρμακαποθήκη με επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου.

Ακολούθησε νέα επαφή με τη φαρμακαποθήκη, από την οποία ενημερώθηκε ότι το φάρμακο υπάρχει, αλλά είναι “πλαφοναρισμένο”, δηλαδή το διαθέτουν – κατά παράβαση της νομοθεσίας – σε ορισμένες μόνον ποσότητες και σε φαρμακεία της επιλογής τους.

Αυθαίρετα

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες εκτελούν μερικώς ή και καθόλου τις παραγγελίες από τα φαρμακεία, κατά το δοκούν, αυθαιρέτως και εκτός πραγματικότητας, προμηθεύοντας εν τέλει τα φαρμακεία με ελάχιστα φάρμακα και εμβόλια από τα αιτούμενα.

Ορίζουν μάλιστα αυθαιρέτως ανώτατο όριο της ποσότητας των φαρμάκων που δύναται να προμηθεύεται ένα φαρμακείο, πέραν του οποίου δεν εκτελείται η παραγγελία, μάλιστα δε το ανώτατο όριο τίθεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πριν το πέρας του οποίου δεν διατίθενται συγκεκριμένα φάρμακα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές