Νέα δεδομένα στον τρόπο αποζημίωσης του συνόλου των παρόχων, διαμορφώνονται από το 2017 στον ΕΟΠΥΥ.

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, επεκτείνεται ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων (clawback) και υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates).

Συγκεκριμένα, θα αφορά στο εξής όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ επαγγελματίες Υγείας.

Το ποσό θα υπολογίζεται κάθε εξάμηνο, με βάση τη διαφορά ανάμεσα στο επιτρεπόμενο όριο και την πραγματική δαπάνη, έπειτα από την αφαίρεση τυχόν εκπτώσεων (rabates) και μη αποδεκτών δαπανών, όπως αυτές προκύπτουν κατά τη διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης.

Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο υπολογισμού του clawback δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για το σύνολο των παρόχων, το ποσό της αυτόματης επιστροφής υπολογίζεται για τις συγκεκριμένες δαπάνες επί του αιτούμενου ποσού μετά την αφαίρεση τυχόν εκπτώσεων (rebates).

Θα καταβάλλεται, δε, από τους συμβεβλημένους παρόχους εντός μηνός από την πιστοποίησή του σε λογαριασμό τράπεζας, που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας αυτής, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ διακόπτει τη σύμβαση με τον πάροχο για χρονικό διάστημα μέχρι την καταβολή του οφειλόμενου ποσού.

Όρια

Με απόφαση του υπουργού Υγείας θα προσδιοριστούν τα εξαμηνιαία επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για όλους τους συμβεβλημένους παρόχους.

Θα προσδιοριστούν, επίσης, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού των ποσών επιστροφής, η διαδικασία καταβολής ή συμψηφισμού των οφειλών, η επιβολή κυρώσεων και τα κριτήρια διακοπής των συμβάσεων.

Ειδικά για το 2017, τα όρια των υποκατηγοριών θα προσδιορίζονται σε τριμηνιαία βάση, διατηρώντας σταθερό το σύνολο της μείζονος κατηγορίας.

Εκπτώσεις

Με την ίδια τροπολογία, καθιερώνεται μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό εκπτώσεων (rebates) επί των μηνιαίων μη εκκαθαρισμένων υποβαλλόμενων δαπανών.

Το ποσοστό της έκπτωσης υπολογίζεται και αφαιρείται κατά τη μηνιαία υποβολή της δαπάνης του παρόχου, ο οποίος εκδίδει και το σχετικό παραστατικό.

Έπειτα από πρόταση του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας θα καθορίσει περαιτέρω κατανομή των επιστροφών από τους παρόχους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση