Κάθε χρόνο, περίπου 1.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν μια καρδιακή ανακοπή. Αν και στις ΗΠΑ είναι η τρίτη αιτία θανάτου, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου, αφού μόνο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η επίπτωση της ανακοπής είναι 15,3/100.000 πληθυσμού ανά έτος. Παρόλα αυτά, αναφέρουν παράγοντες, η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτικής ηγεσίας παραμένει σιωπηλή και υποτονική, ενώ επικρατεί μια περίεργη αντίληψη σχετικά με τη σημασία της ανακοπής, με τους περισσότερους να τη θεωρούν μικρότερη απειλή σε σχέση με άλλα μεγάλα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι υποχρεωτική στη χώρα μας από το 2007, η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει και δεν έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (ΦΕΚ 219/2007), με αποτέλεσμα η ποιότητα της Αναζωογόνησης να παραμένει χαμηλή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμα και σε χώρες με υψηλής ποιότητας Αναζωογόνηση, το ποσοστό επιβίωσης μετά από ανακοπή είναι χαμηλό. Λιγότεροι από το 6% των ασθενών που βιώνουν μια ανακοπή έξω από το νοσοκομείο και περίπου το 24% των ασθενών που βιώνουν μια καρδιακή ανακοπή μέσα στο νοσοκομείο θα λάβουν εξιτήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μάθαμε, η Επιτροπή Αναζωογόνησης του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο» ανακοίνωσε την έναρξη μετεκπαιδευτικών μαθημάτων με στόχους την εκπαίδευση και προαγωγή της γνώσης του προσωπικού, τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της Αναζωογόνησης και την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των ασθενών. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, ενώ η θεματολογία δεν θα περιορίζεται μόνο στην καρδιακή ανακοπή, αλλά θα επεκτείνεται και στις υπόλοιπες πτυχές της Αναζωογόνησης. Επίσης, θα προσεγγιστούν θέματα από τα πεδία της Επείγουσας Ιατρικής, της Αναισθησιολογίας και της Εντατικής Θεραπείας. 

Όπως είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να χωριστεί και τα διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος δεν είναι στεγανά και ανεξάρτητα διαμερίσματα. Σύμφωνα δε με την θεωρία της ολότητος του Αριστοτέλη, «τὸ γὰρ ὅλον πρότερον ἀναγκαῖον εἶναι τοῦ μέρους· ἀναιρουμένου γὰρ τοῦ ὅλου οὐκ ἔσται ποὺς οὐδὲ χείρ», ενώ ο Wertheimer υποστήριζε πως «ό,τι συμβαίνει εις το όλον δεν προέρχεται από τη σύνθεση των μερών, αλλά, αντίστροφα, ό,τι συμβαίνει σε ένα μέρος αυτού ορίζεται από την εσωτερική σύσταση του όλου». Κατά συνέπεια, η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων και πρακτικών στα παραπάνω πεδία κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την εφαρμογή υψηλής ποιότητας Αναζωογόνησης, ιδίως σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής από την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη  στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου και μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι επαγγελματίες της Υγείας του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα της χώρας. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται αποδεκτές έως την 25η Ιανουαρίου 2017.

Δηλώσεις συμμετοχής στα email: [email protected] και [email protected]

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη