Υπηρεσίες παροχής ψυχικής υγείας από Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, δικαιούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στην Ελλάδα.

Για να ξεπεραστούν, δε, τα τεχνικά εμπόδια στην πρόσβασή τους, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών αυτών.

Η κάλυψη της δαπάνης θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που καλύπτεται για τους Έλληνες πολίτες (νόμος 2716/1999).

Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο, για την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών απαιτείται αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Σε περιπτώσεις που ο ωφελούμενος πρόσφυγας - μετανάστης δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα δήλωσης για κάθε θεραπευτική πράξη με τα εξής παραστατικά:

Του αριθμού Δελτίου Αιτούντος Διεθνή Προστασία ή της Άδειας Διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας ή Επικουρικής Προστασίας (Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου – ΑΔΕΤ) ή της Άδειας Παραμονής για Ανθρωπιστικούς Λόγους, ή του αριθμού κάθε άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου.

Διαμεσολαβητές

Με σκοπό να καθίσταται δυνατή η αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και δεδομένων των εμποδίων της γλώσσας και του διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου, οι φορείς μπορούν να προσλαμβάνουν πολιτισμικούς διαμεσολαβητές ως εξωτερικούς συνεργάτες.

Για την κάλυψη της ανάγκης αυτής, οι φορείς θα λαμβάνοντας υπόψη το ανώτατο ύψος των δαπανών που προβλέπεται για κάθε Μονάδα Ψυχικής Υγείας (απόφαση Υ5α,β/Γ.Π.οικ.39321/30-3-2010).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA