Εξηγήσεις για τις καταγγελίες του δικαστικού Γεώργιου Φαλτσέτου σε σχέση με τις συνθήκες νοσηλείας του στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, έδωσε την Τρίτη η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Με ανακοίνωση που υπογράφει ο διοικητής Θεόδωρος Πισιμίσης (φωτό δεξιά), διαψεύδονται σχεδόν όσα είχε καταγγείλει ο δικαστικός (φωτό αριστερά) και επισημαίνεται πως “...είμαστε σίγουροι ότι μια συζήτηση με τον κ. Φαλτσέτο θα είχε λύσει πολλά από τα παράπονα που είχε, όπως μονόκλινο δωμάτιο, διατροφή, φιλοξενία σε άλλη κλινική”...

Ο κ. Πισιμίσης διερωτάται γιατί ο κ. Φαλτσέτος δεν απευθύνθηκε ποτέ στο νοσοκομείο για έκφραση παραπόνων.

Είμαστε σίγουροι – τονίζει – ότι πολλά πράγματα θα είχαν εξηγηθεί και δεν θα είχε δοθεί η εικόνα αυτή, η οποία σε μεγάλο βαθμό αδικεί το νοσοκομείο: “Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία καταγγελία έγγραφη ή προφορική από τον κ. Φαλτσέτο”.

Επί των συνθηκών νοσηλείας του δικαστικού, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού του Ρίου αναφέρει τα εξής:

Ο ασθενής εισήλθε στις 26 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 21:46 στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εμπύρετος και μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Αμέσως εξετάστηκε, όπως ο ίδιος παραδέχεται, από γιατρούς και κατά την ώρα 22:24 παραγγέλθηκαν από τους ιατρούς οι πρώτες εξετάσεις αίματος και ούρων (δηλαδή εντός μισής ώρας). Η διάγνωση εισαγωγής ήταν λοίμωξη αναπνευστικού.

Όπως ο ίδιος παραδέχεται, εξετάστηκε σε διάστημα τεσσάρων ωρών περίπου από καρδιολόγο, παθολόγο, νευρολόγο.

Εξετάσεις

Όταν τελείωσαν οι εξετάσεις, ο ασθενής μεταφέρθηκε στο χώρο της αναζωογόνησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Την νύχτα αυτή οι πληρότητες των παθολογικών κλινικών ξεπερνούσαν το 100% και όπως γίνεται συνήθως αναζητείται κενή κλίνη, ως φιλοξενία, σε άλλη κλινική, προκειμένου να μην παραμείνει ο ασθενής σε φορείο.

Η κλίνη βρέθηκε στην ουρολογική κλινική την επομένη, κατεξοχήν καθαρή κλινική, με χαμηλά επίπεδα λοιμώξεων. Στο ενδιάμεσο χρόνο παρέμενε στο θάλαμο αναζωογόνησης.

Σε ό,τι αφορά στη θέση που επικαλείται ότι δικαιούται (πρώτη θέση), η διοίκηση σημειώνει πως στα 28 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου ουδέποτε λειτούργησαν θέσεις (εξαιρουμένης της Μαιευτικής κλινικής).

Ο λόγος είναι ότι τα μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια χρησιμοποιούνται για νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτικούς οργανισμούς λοιμώδη-μεταδοτικά νοσήματα ή ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να προφυλάσσονται από πιθανές λοιμώξεις.

Σχετικά με τη σίτιση, η εντολή για “ελαφρά υδαρή διατροφή” δόθηκε γραπτώς από τον θεράποντα ιατρό στους διαιτολόγους και δεν άλλαξε κατά την διάρκεια της θεραπείας. Σε συζήτηση με τους θεράποντες ιατρούς και τον καθηγητή, τους οποίους άλλωστε ευχαριστεί ο ασθενής, είναι η μόνη επιτρεπόμενη και ενδεδειγμένη δίαιτα.

Ο ασθενής έχασε βάρος αλλά οι δείκτες θρέψης κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο ήταν σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι ο ασθενής είχε αναπνευστική ανεπάρκεια και ήταν υπό αγωγή οξυγόνου.

Επικίνδυνη

Οποιαδήποτε άλλη διατροφή, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, θα ήταν επικίνδυνη για την υγεία του. Σε ό,τι αφορά το κοφτό μακαρονάκι στη σούπα του, που επικαλείται, η διοίκηση αναφέρει πως τέτοιο υλικό δεν υπάρχει στο νοσοκομείο από το 2015.

Σε ό,τι αφορά στρώματα και κλινοσκεπάσματα, η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει πως δεν υπάρχει στρώμα κρεβατιού “σκισμένο, σχεδόν ξεκοιλιασμένο” στην κλινική.

Σίγουρα – τονίζει – υπάρχουν ορισμένα φθαρμένα στρώματα, κυρίως στο κέντρο του κρεβατιού. Μετά από μιάμιση μέρα νοσηλείας και επειδή κενώθηκε κλίνη δίπλα από τον κ. Φαλτσέτο, η νοσηλεύτρια έκανε αλλαγή στρωμάτων, το οποίο ήταν εντελώς καινούργιο και ήταν ο δεύτερος ή τρίτος ασθενής που το χρησιμοποιούσε.

Το νοσηλευτικό, αλλά και το ιατρικό προσωπικό διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν του δόθηκε μαξιλάρι χωρίς μαξιλαροθήκη. Κάποια παρεξήγηση πρέπει να υπάρχει, που θα είχε επιλυθεί αν είχε εκφράσει ο ασθενής σχετικό παράπονο.

Καθαρά

Τα σεντόνια, ήταν πεντακάθαρα, αλλά ο ασθενής ήθελα να χρησιμοποιήσει δικά του.Την επόμενη μέρα, άδειασε κλίνη σε μικρότερο θάλαμο και η νοσηλεύτρια του πρότεινε να μεταφερθεί εκεί. Ο ίδιος δεν δέχτηκε την αλλαγή, διότι επιθυμούσε να πάρει εξιτήριο πριν την πρωτοχρονιά.

Ως προς τις ελλείψεις υλικού, η διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει, ότι δεν υπάρχει έλλειψη υγειονομικού υλικού. Ως προς αυτά που επικαλείται ο ασθενής για έλλειψη λευκοπλάστη για στήριξη τον φλεβοκαθετήρα, η διοίκηση αναφέρει πως το νοσοκομείο χρησιμοποιεί κατάλληλα επιθέματα στήριξης φλεβοκαθετήρα. Ίσως αυτό να θεώρησε μια λωρίδα αυτοκόλλητης γάζας.

Η επιθυμία του να λάβει εξιτήριο παραμονή πρωτοχρονιάς και ενώ οι γιατροί είχαν ζητήσει ακτινογραφία θώρακος, ο ίδιος δήλωσε, ότι δεν θα περιμένει τραυματιοφορέα να τον μεταφέρει στο ακτινολογικό και θα πήγαινε με την συνοδεία της συζύγου του για να επισπεύσει την διαδικασία για εξιτήριο. Στις 30 Δεκεμβρίου, είχε υποβληθεί και σε triplex καρωτίδων.

Οι γιατροί έκριναν ότι η κατάσταση του δεν επέτρεπε την έξοδο του από το νοσοκομείο καιο ασθενής παρέμεινε.

Στις 3 Ιανουαρίου, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία θώρακος και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο ασθενής είναι πλέον θεραπευμένος και μπορεί να λάβει εξιτήριο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση