Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αναγνωρίζοντας το κολοσσιαίο πρόβλημα από τη μεγάλη αύξηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας και την αυξημένη νοσηρότητάς τους κατέθεσε εκ νέου στο ΚΕΣΥ την πάγια θέση της σχετικά με την αναβάθμιση της ως άνω εκπαίδευσης με πλήρες και αναλυτικό σχέδιο επίσημης διετούς εξειδίκευσης. 

Σημειώνεται ότι δεδομένου ότι η πολυπαραγοντική αντιμετώπιση των πασχόντων με Σ.Δ (ρύθμιση του σακχάρου, υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία) συμβάλλει τόσο στην πρόληψη του Σ.Δ. όσο και των επιπλοκών του, η Ελληνική Διαβητολογική ζητά εδώ και μία δεκαετία από τη Πολιτεία τη θέσπιση εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη για τους παθολόγους και τους παιδιάτρους. 

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο της ΕΔΕ, η Διαβητολογία καθορίζεται ως εξειδίκευση ιατρών που έχουν ειδικευτεί είτε στην Παθολογία είτε στην Παιδιατρική. Ο χρόνος άσκησης  για την απόκτηση της εξειδίκευσης σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο  ορίζονται τα δύο έτη. Αναφέρει δε ότι η εξειδίκευση πρέπει να γίνεται στα Διαβητολογικά Κέντρα που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν με αποφάσεις του ΥΥΚΑ μετά από εισηγήσεις της Εθνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον  Σ. Δ. του ΥΥΚΑ. 

Επίσης, κατά  τον χρόνο της εξειδικεύσεως καθίσταται υποχρεωτική θεωρητική εκπαίδευση 400 ωρών υπό τη μορφή οργανωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και ειδικών σεμιναρίων. Στο διάστημα της εξειδίκευσης θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει παρακολούθηση και διεκπεραίωση υπό καθοδήγηση τουλάχιστον 1200 περιστατικών (ή αριθμό επισκέψεων προκειμένου για παιδιάτρους) με σακχαρώδη διαβήτη. 

Ο Σ.Δ. είναι χρόνια εξελισσόμενη νόσος και συνιστά σήμερα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας . Στοιχεία της ΙDF (International Diabetes Federation) αναφέρουν ότι τα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός των ατόμων με ΣΔ θα φθάσει τα 592 εκατ. άτομα.

Στην Ελλάδα ειδικότερα ο επιπλασμός του ΣΔ τύπου 2 είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας του ΣΔ τύπου 1 ιδιαιτέρως σε μικρότερες ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Τα διαβητικά άτομα έχουν 2-4 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επισοδείου. Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για τα 2/3 των θανάτων στα διαβητικά άτομα έχουν ήδη εμφανιστεί από το στάδιο του προδιαβήτη.

Η αντιμετώπιση του ΣΔ και των επιπλοκών του δημιουργεί τεράστιο κόστος υγείας στο κράτος. Σύμφωνα με μελέτες των Διαβητολογικών Κέντρων Νίκαιας, Τζανείου και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κάθε διαβητικό άτομο κοστίζει στο κράτος ετησίως 1200 ευρώ χωρίς επιπλοκές, ενώ με επιπλοκές κοστίζει 3.000 ευρώ ετησίως. Οι καλά ρυθμισμένοι διαβητικοί ασθενείς κοστίζουν 50% λιγότερο από τους αρρύθμιστους.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών, τη μείωση των επιπλοκών, τη μείωση του κόστους, την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής επιβάλλεται η βελτίωση των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση σύχγρονης εκπαίδευσης των γιατρών κυρίως των παθολόγων και των παιδιάτρων που ασχολούνται με τον διαβήτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου