Επικαιροποιημένες προτάσεις για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα γενόσημα και την εισαγωγή των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, θα υποβάλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Οι προτάσεις θα κατατεθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με σκοπό να υπάρξει εξορθολογισμός του ισχύοντος, στρεβλού συστήματος.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων (φωτό), κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε πως η ΠΕΦ θα καταθέσει προτάσεις και σε άλλους φορείς όπως στην επιτροπή που λειτουργεί στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο υπουργείο Εργασίας και στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με σκοπό την παροχή κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι να καλύπτονται έγκαιρα οι ανάγκες των ασθενών, με ταυτόχρονη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του κλάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, το ισχύον σύστημα τιμολόγησης έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα παλαιά και δοκιμασμένα φάρμακα να υφίστανται μεγάλες μειώσεις τιμών, να εγκαταλείπουν την αγορά και να αντικαθίστανται με νεώτερα, αλλά πολύ πιο ακριβά.

Για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, ανέφερε πως είναι προτιμότερο να υπάρχουν λιγότερα έσοδα, από την έκθεση των επιχειρήσεων σε υπέρογκες εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback), τα οποία δυσχεραίνουν τον προγραμματισμό.

Δείκτης

Η ΠΕΦ προτείνει μείωση του clawback και υπολογισμό του επί της εργοστασιακής αντί της λιανικής τιμής και την καθιέρωση ενός δείκτη που θα αποτυπώνει την εγχώρια προστιθέμενη αξία κάθε φαρμακευτικής επιχείρησης, όπως ισχύει στην Ισπανία.

Ο δείκτης θα επηρεάζεται από τον αριθμό των εργαζομένων, τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, τη συμμετοχή της στο σύστημα αποζημίωσης και στις επιστροφές.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επανέλαβε την εκτίμησή του πως η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καλύψει με χαμηλές τιμές το 60% των εθνικών αναγκών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και το 40% έως 50% των νοσοκομειακών αναγκών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων νοσοκομείων
Μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" [μελέτη]
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας