Τα 200 εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα χρεωστικά των δημόσιων νοσοκομείων για νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών.

Από αυτά, τα 28 εκατομμύρια ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές πριν από την ψήφιση του νόμου 4368/2016 για την “πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας”.

Τα ποσά αυτά έχουν σταλεί στην Εφορία και φτάνουν σταδιακά στους οφειλέτες, η πλειονότητα των οποίων αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (φωτό δεξιά) σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Το θέμα έθεσε στον υπουργό ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας (φωτό αριστερά), καρδιολόγος του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο κ. Σιώρας έκανε λόγο για δυσκολίες στην κάλυψη των συγκεκριμένων ασθενών, καθώς οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια ήταν μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ το 2014, μειώθηκε στο 1,26 εκατομμύριο το 2015 και το 2016, για να περιοριστεί στο 1 εκατομμύριο ευρώ για το τρέχον έτος.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα και για χιλιάδες ενεργούς επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν 2.000 ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που δεν έχουν ούτε σύνταξη ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξ αιτίας των χρεών τους προς το Ταμείο.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης (φωτό μέσο) σε πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο είχε κάνει ο κ.Τάτσης και σε συνάντηση με τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η συγκεκριμένη μερίδα ασφαλισμένων έχουν καταβάλλει μεγάλο τμήμα εισφορών και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Δεν λαμβάνουν, ωστόσο, σύνταξη και στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των χρεών προς τον ΟΑΕΕ.

Συμψηφισμός

Δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση για το συμψηφισμό των χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πέραν των 20.000 ευρώ χρέη, ώστε στη συνέχεια τα 20.000 ευρώ να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται.

“Δώστε λύση για αυτούς τους ανθρώπους που είναι στα συσσίτια”, τόνισε ο Παντελής Τάτσης και πρότεινε ως έσχατη λύση την απονομή σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια και οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν 25 ή 30 χρόνια, τότε να του απονεμηθεί μειωμένη σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί σε 25 ή 30 χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού