Κρατούμενος ασθενής χειρουργήθηκε την Παρασκευή στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, φορώντας χειροπέδες!

Η διοίκηση του νοσοκομείου θεωρεί πως δεν υπήρξε συνειδητή πράξη εκ μέρους του γιατρού εναντίον του κρατουμένου, καθώς εκτίμησε πως επρόκειτο για μία μικροεπέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι του νοσηλευτικού ιδρύματος και η Ιατρική Υπηρεσία ζητούν δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό.

Ιδού πώς περιγράφουν την υπόθεση που έχει αναστατώσει την τοπική κοινή γνώμη:

Στις 11 το πρωί της περασμένης Παρασκευής, διακομίσθηκε στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου ένας 25χρονος κρατούμενος, για διενέργεια προγραμματισμένης χειρουργικής μικροεπέμβασης στο δέρμα της κοιλιακής χώρας.

Η επέμβαση περιελάμβανε την εκτομή – αφαίρεση δερματικού κοκκιώματος, με τοπική αναισθησία (αντιδραστικού ουλώδους ιστού), σε έδαφος ράμματος από προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση προ ετών στην κοιλιακή χώρα.

Τοίχωμα

Ο ασθενής τοποθετήθηκε στο χειρουργικό κρεβάτι και τοποθετήθηκαν τα χέρια του πάνω στο θωρακικό τοίχωμα, όπως συνηθίζεται για την διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης.

Ρωτήθηκε εάν νοιώθει αναπαυτικά και η απάντηση ήταν θετική. Τού ζητήθηκε, δε, να μην κατεβάσει τα χέρια του προς την κοιλιακή χώρα για να μην ξαποστειρώσει το χειρουργικό πεδίο.

Η διαδικασία διήρκεσε περίπου ένα τέταρτο. Έγινε συρραφή του τραύματος και του δόθηκαν οδηγίες να επανέλθει τη Δευτέρα στα εξωτερικά ιατρεία για επανέλεγχο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, έκδηλα ικανοποιημένος και φιλικός ο ασθενής ρωτούσε τον θεράποντα ιατρό αν θα παραβρίσκεται ο ίδιος. Ο γιατρός φέρεται να τού υποσχέθηκε πως - εάν προλάβει και έχει τελειώσει ένα προγραμματισμένο χειρουργείο - θα παραβρίσκεται.

Παρόντες ήταν ο νοσηλευτής και στην πόρτα εισόδου στον χώρο των μικροεπεμβάσεων παραβρίσκονταν δύο φύλακες.

Διάψευση

Η διοίκηση διαψεύδει τα όσα έχουν αναφερθεί περί εγχείρησης ανοικτής κοιλίας, έκθεσης του ασθενούς σε δημόσια θέα και ότι εγχειρίστηκε με τα χέρια ψηλά. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι στα χέρια του υπήρχαν χειροπέδες:

“Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνειδητή πράξη εκ μέρους του ιατρού εναντίον του κρατουμένου. Απλώς, λανθασμένα, θεώρησε ότι ο ρόλος του περιορίζεται στη μικροεπέμβαση και μόνο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως επειδή το θέμα το θέμα της διαχείρισης των κρατουμένων είναι πολύ ευαίσθητο, ο διοικητής έχει επεξεργαστεί από καιρού προτάσεις για πρωτόκολλο διαχείρισης κρατουμένων.

Την Τρίτη, πρόκειται να επισκεφθεί τις φυλακές του Αγίου Ανδρέα, προκειμένου από κοινού με το Διευθυντή και αντιπροσωπεία των κρατουμένων να συζητήσουν ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα παρέχει ασφάλεια στους επαγγελματίες Υγείας και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο