Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για τα προβλήματα του χώρου της Υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η επιτροπή θα εξετάσει τα μεγάλα σκάνδαλα, ώστε να μην μείνει τίποτε στη σκιά:

“Εκεί, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, και κάποιοι θα χάσουν τα χαμόγελα στα τηλεπαράθυρα”, ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός κάλυψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παραθέτοντας τα πεπραγμένα.

Έκανε λόγο για τα τεράστια ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων που παρέλαβε ο σημερινή κυβέρνηση, τα μεγάλα κενά στη στελέχωση και το “πάρτι” των υπερτιμολογήσεων στις προμήθειες υλικών και φαρμάκων.

Υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν περίπου 12.000 προσλήψεις.

Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τις δηλώσεις του τομεάρχη Υγείας της Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε πως θα καταργηθούν οι παράνομες προσλήψεις.

Τηλεπωλήσεις

Σε παρέμβαση, δε, του Άδωνι Γεωργιάδη από τα έδρανα της Βουλής, ο πρωθυπουργός τού απάντησε: “κύριε Γεωργιάδη δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων εδώ. Μην διακόπτετε τον πρωθυπουργό. Η Βουλή έχει κανόνες”.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως την περίοδο 2010 – 2014, ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την Υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ, αλλά το 2009 ήταν 6,8%. Η σημερινή κυβέρνηση – είπε – την παρέλαβε στο 4,7%:

“Υπήρχε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει την δόξα για τις 'μεταρρυθμίσεις'. Οι δανειστές, ο Τόμσεν ή οι υπουργοί που πέρασαν από τον τομέα Υγείας. Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρύθμιση', σημείωσε.

Πλεόνασμα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πλεόνασμα 36 εκατομμυρίων ευρώ από τα νοσοκομεία τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι μεγάλων ελλειμμάτων τα προηγούμενα έτη.

Επεσήμανε πως επί των ημερών του έγιναν 6.256 προσλήψεις, από τις οποίες οι 2.200 αφορούσαν μόνιμο προσωπικό. Επιπλέον 3.600 μόνιμοι αναλαμβάνουν υπηρεσία άμεσα και άλλες 3.200 θα προκηρυχθούν.

Έχουν ήδη καλυφθεί – σημείωσε – περισσότερες από 6.000 θέσεις προσωπικού και στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 12.000 θέσεις εκ των οποίων οι 8.000 αφορούν μόνιμο προσωπικό.

Ανάστατος

Ο κ. Λεβέντης τόνισε πως στο θέμα της Υγείας ο κόσμος είναι ανάστατος:

“Έρχονται στο γραφείο μου άνθρωποι για να βάλουμε μέσο για να εισαχθούν συγγενείς τους στην εντατική. Δεν υπάρχουν θέσεις ή μένουν κενές για να εξυπηρετούνται φίλοι.

Τα φάρμακα τα μειώσαμε, μήπως όμως στην λίστα φαρμάκων υπάρχουν σκευάσματα που είναι απαραίτητα για τους ασθενής”;

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές περιέχουν λιπαρά ω-3
Την Κυριακή 2 Ιουνίου ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον καρκίνο
'Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV