Τις υπέρογκες επιβαρύνσεις της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον φαρμακευτικό κλάδο, επισημαίνει το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για μία δύσκολη χρονιά που πέρασε και μία εξίσου δύσκολη που διανύουμε.

Με τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις – σημειώνουν – να ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ, οι εταιρείες παρέχουν δωρεάν ένα στα τέσσερα φάρμακα εκτός νοσοκομείων και ένα στα τρία νοσοκομειακά σκευάσματα.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου για εξωνοσοκομειακή δαπάνη το 2016 ήταν 755 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΦΕΕ, οι επιβαρύνσεις αυτές δείχνουν πως η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί, ενώ δεν υπάρχει άλλος κλάδος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας που επιστρέφει πάνω από το 30% προ φόρων.

Για τα μέτρα που έρχονται εντός του 2017, το προεδρείο του ΣΦΕΕ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό να τα αντέξει η αγορά, καθώς:

  • Επιβάλλεται ένα επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα.
  • Θεσμοθετούνται “κλειστοί” προϋπολογισμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
  • Δεν θεσμοθετείται η μείωση του clawback κατά 30% για το 2017 και δεν προωθούνται οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΣΦΕΕ.
  • Θεσπίζονται νέα κριτήρια που καθιστούν περιοριστική έως και απαγορευτική την ένταξη των νέων προϊόντων στην θετική λίστα.
  • Ενοποιείται το rebate (υποχρεωτική έκπτωση) μέχρι 30% που θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων.

Διαρθρωτικές

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ ζητεί να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην καταφύγουμε για άλλη μια φορά σε οριζόντια μέτρα που θα εξοντώσουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και το κυριότερο θα θέσουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Υπογραμμίζει πως έχουμε όλοι ένα κοινό πεδίο δράσης με επίκεντρο τους Έλληνες ασθενείς, τους οποίους πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι έδειξε έρευνα για τον έλεγχο σπάνιων παθήσεων στη γέννηση
Γονιμότητα μετά την ηλικία των 40 ετών: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Εμμηνόπαυση: Ποιο σύνδρομο ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες