To Πρόγραμμα «Υγεία για όλους» είναι  ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, για την προάσπιση της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ώστε να έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από το νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, την αγορά εργασίας και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.

Το πρόγραμμα στηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το KE.Σ.Υ., την  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και  Επιστημονικούς φορείς.

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άποροι/ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, Ρομά, κάτοικοι ορεινής Θράκης, Πομάκοι), αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Το έργο «Υγεία για Όλους» είχε εξαρχής σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών.

Οι ενδεικτικές δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα  είναι:

  • Παιδιατρικός έλεγχος - εμβολιασμοί Οδοντιατρικός έλεγχος
  • Γυναικολογική εξέταση: Μαστογραφία, Test pap / Κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός - καρδιολογικός έλεγχος)
  • Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης - προώθηση αυτών σε Μονάδες Υγείας
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης επιστημονικών δεδομένων, βάσει της αρχής open data

Το  πρόγραμμα λειτουργεί, από τον Μάιο  2016, με Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που  πραγματοποιήθηκαν στην Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, και την Δυτική Αττική. Ιατρικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Μυρσίνη Ανδραβίδας, Ν. Μανωλάδα Ανδραβίδας, 4ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων (δύο επισκέψεις η δεύτερη επαναληπτική), Χαλκίδα, Λιβαδειά, Θήβα και πριν από λίγες ημέρες στον Δήμο Χαλανδρίου

Οι παρεμβάσεις

Ιούλιος 2016

Ιατρική παρέμβαση στη Μυρσίνη Ανδραβίδας: εμβολιάστηκαν 50 παιδιά προσφύγων, σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ και τους τοπικούς φορείς Υγείας Κ.Υ./Μ.Υ. Επίσης πραγματοποιήθηκε ιατρική παρέμβαση στους εργάτες γης, της Ν. Μανωλάδας, όπου έγινε εκτίμηση αναγκών υγείας, από γενικό ιατρό, παθολογικός – καρδιολογικός έλεγχος σε 136 ενήλικε και 84 αιμοληψίες, σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ., το Π.Π.Ν. Πατρών, τις τοπικές μονάδες Ε.Σ.Υ /ΠΕΔΥ και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Νοέμβριος 2016

Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Κολωνός), σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή. Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 37 παιδιών, μαιευτική – γυναικολογική εξέταση και test pap σε 18 γυναίκες, εκτίμηση αναγκών υγείας από γενικό ιατρό, παθολογικός, καρδιολογικός, ορθοπεδικός και ενδοκρινολογικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου σε 50 ενήλικες.

Νοέμβριος 2016

Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στη Χαλκίδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Χαλκίδας, την 5η Υ.ΠΕ. και το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 35 παιδιών, μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap σε 20 γυναίκες, καρδιολογικός έλεγχος με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου, παθολογικός, ενδοκρινολογικός και ορθοπεδικός έλεγχος σε 47 ενήλικες.

Δεκέμβριος 2016

Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο. Ειδικότερα: γυναικολογικός έλεγχος και test pap σε 100 γυναίκες ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Εκτίμηση αναγκών υγείας από γενικό ιατρό, παθολογικός, καρδιολογικός και ορθοπεδικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου σε 52 ενήλικες. Επίσης παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός σε 13 παιδιά της ορεινής περιοχής Άρτας (Αστροχώρι). Η ιατρική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Περιφέρεια Ηπείρου, την 6η Υ.ΠΕ., το Π.Ν. Ιωαννίνων και τις τοπικές δομές Κ.Υ./ΠΕΔΥ. Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα, που δεν έχουν πρόσβαση σε δομές Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ιανουάριος 2017

Επαναληπτική ιατρική παρέμβαση στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή. Πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 59 παιδιών, μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap σε 20 γυναίκες, όπως επίσης και παθολογικός και καρδιολογικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου σε 70 ενήλικες.

Φεβρουάριος 2017

Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση σε Λιβαδειά και Θήβα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τους Δήμους Λιβαδειάς-Θήβας, την 5η Υ.ΠΕ. και τα Νοσοκομεία. Στη Λιβαδειά, πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 80 παιδιών προσφύγων, που διαμένουν στην περιοχή, κατεγράφησαν τα στοιχεία 43 παιδιών σε βιβλιάρια του Π.Ο.Υ., που δεν κατείχαν. Μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap σε 10 γυναίκες, καθώς και καρδιολογικός έλεγχος, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου σε 15 ενήλικες. Στη Θήβα πραγματοποιήθηκε παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός 59 παιδιών ρομά, ενώ σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας για ρομά, έγινε διασταύρωση στοιχείων από καταστάσεις εμβολιασμών του δημοτικού σχολείου και έτσι αποφεύχθηκε ο πολυεμβολιασμός και κατεγράφησαν τα στοιχεία παιδιών σε 30 νέα βιβλιάρια υγείας. Επίσης έγινε μαιευτική-γυναικολογική εξέταση και test pap, όπως και καρδιολογικός έλεγχος με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου σε 10 ενήλικες.

Συνολικά έγινε κλινική εξέταση και εμβολιασμός, σε 333 παιδιά, γυναικολογική εξέταση και test pap, σε 168 γυναίκες και Παθολογικός, καρδιολογικός, ορθοπεδικός και ενδοκρινολογικός έλεγχος, σε 380 ενήλικες.

Οι δύο τελευταίες δράσεις του προγράμματος  πραγματοποιήθηκαν στους Δήμους: Bέλου - Βόχας Κορινθίας, Χαλανδρίου, ενώ προγραμματίζονται δράσεις στα Μέγαρα, Καλάβρυτα, Ερυμάνθεια και Πειραιά. Επίσης έχει προγραμματιστεί Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στη Θεσσαλία.

Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του «Υγεία για όλους» είναι ο Καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος και συντονιστές του προγράμματος οι  Θηραίος Ελευθέριος, Καλανταρίδου Σοφία, Κούκκου Ευτυχία, και Σωτηροπούλου Ελένη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη