Νέα εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει με την εξόφληση επισκέψεων που έχουν πραγματοποιήσει οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) καταγγέλλει πως ενώ οι συμβεβλημένοι ιατροί παρέχουν κάθε μήνα ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους πολίτες, η στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους ιατρούς παραμένει παροιμιώδης.

Αυτό – εξηγεί – συμβαίνει ειδικά στις μεγάλες αστικές περιοχές και οδηγεί τους γιατρούς σε πλήρη αδυναμία εκπλήρωσης των οικογενειακών και επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, καθώς και των πλασματικά διογκωμένων ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, οι οφειλές του Οργανισμού που είναι σε εκκρεμότητα είναι:

  • Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Οκτωβρίου 2016 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).
  • Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Νοεμβρίου 2016.
  • Το 10% των ληξιπρόθεσμων επισκέψεων των ετών 2012 - 2015 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΠΑΔ και πρώην Ταμείων.

Οι γιατροί εκφράζουν την έντονη αγωνία για το εάν θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από την περίοδο 2010 - 2011, εντός της νόμιμης προθεσμίας (Ιούνιος 2017).

Καθημερινά, καταγγέλλονται συμβάσεις ΕΟΠΥΥ από γιατρούς που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης του ασφυκτικού κλοιού χρεοκοπίας του ατομικού τους ιατρείου ή εργαστηρίου, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου υπάρχει έλλειψη πολλών ειδικοτήτων.

Χρονοδιάγραμμα

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ απαιτεί να πληρωθούν οι γιατροί με βάση τα νόμιμα και ανακοινωθέντα από τον Οργανισμό, αλλά ουδέποτε εφαρμοζόμενα χρονοδιαγράμματα.

Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες, “...ο οποίες θα δυσαρεστήσουν το υπάρχον αφερέγγυο πολιτικό σύστημα...”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για στραγγαλισμό του ιδιωτικού τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκτιμώντας πως αντιβαίνει σε κάθε επιστημονική αρχή διαχείρισης πολιτικών δημόσιας Υγείας και δημιουργεί αποδόμηση των πολύτιμων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων