Στον ελεύθερο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων εντάχθηκαν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.

Με παρέμβασή του στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ζήτησε να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τα χρέη προς τις τράπεζες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο ΙΣΑ έχει προβεί σε σειρά παρεμβάσεων, προκειμένου να απαλειφθεί η εξαίρεση που είχε τεθεί στο αρχικό σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με αυτή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου, ρυθμίζοντας τα χρέη προς την εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Με νέα επιστολή του προς τον υπουργό, ο ΙΣΑ επισημαίνει χαρακτηριστικά:

“...Δεν γίνεται μνεία ως προς τα χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη και για τα συγκεκριμένα χρέη, καθότι σκοπός του νόμου πρέπει να είναι η επίτευξη της απομείωσης χρεών των βιώσιμων, πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις Τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας μας και ως εκ τούτου η ρύθμιση των χρεών αυτών θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας”.

Ο ΙΣΑ είχε τονίσει πως η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τον νόμο, με το πρόσχημα ότι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, δεν ήταν βάσιμη.

Ο νόμος Κατσέλη θέτει ιδιαιτέρως αυστηρές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα εν τοις πράγμασι να μην μπορεί να ενταχθεί μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν μεν βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά έχουν υπερχρεωθεί και θα είναι ζωτικής σημασίας η ένταξη τους στον μηχανισμό.

Ρύθμιση

Σύμφωνα με την διάταξη οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να απευθύνονται στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις, αλλά και να πετυχαίνουν ακόμη και “κούρεμα” προστίμων, κεφαλαίων ή ακόμη και κεφαλαίου.

Στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι οι ίδιες όπως και στην περίπτωση των επιχειρήσεων.

Έτσι, όσοι οφείλουν έως 3.000 ευρώ θα μπορούν αν ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις ενώ όσοι οφείλουν από 3.001 και πάνω έως 120 δόσεις, με ελάχιστη πάντα μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα