Προβληματική γίνεται η εξόφληση παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς συμβεβλημένους γιατρούς.

Οι υπηρεσίες του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) έχουν δεχθεί πλήθος παραπόνων από γιατρούς, τα οποία αφορούν την χρονική ισχύ της ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από τον Οργανισμό.

Οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν ζητηθεί από τον ΕΟΠΥΥ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του, οι οποίες οφειλές αφορούν τα έτη προ του 2012, καθώς και την καταβολή του υπολοίπου 10%, που αφορά επισκέψεις της περιόδου 2012 - 2015.

Με ανακοίνωσή της, η αρμόδια υπηρεσία του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ (πρώην ΤΣΑΥ), ενημερώνει ότι η ημερομηνία λήξης της ασφαλιστικής ενημερότητας θα συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα, σήμερα δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα με ημερομηνία λήξης την 30ή Απριλίου 2017.

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, δεν αποδέχονται ασφαλιστικές ενημερότητες, οι οποίες έχουν χρονική ισχύ μικρότερη των 20 ημερών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σύγχυση και δυσκολία στην προσκόμιση των ασφαλιστικών ενημεροτήτων.

Γραφειοκρατία

Με επιστολή του προς τις διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ, το προεδρείο του ΙΣΑ επισημαίνει πως ο ιατρός είναι έρμαιο μιας απίστευτης γραφειοκρατίας και αυθαίρετης ερμηνείας του νόμου ανάμεσα σε έναν ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θέτει συνεχώς αναχώματα στην εξόφληση παλαιότερων οφειλών.

Ζητεί, επίσης, να πληροφορηθεί από τον ΕΦΚΑ με βάση ποιά διάταξη οι υπηρεσίες του προβαίνουν στην έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας με συγκεκριμένη και τόσο σύντομη χρονική ισχύ.

Από τον ΕΟΠΥΥ ζητείται να ξεκαθαριστεί στο πού εδράζεται η άρνηση του να δεχθεί ασφαλιστικές ενημερότητες με χρονική ισχύ μικρότερης των 20 ημερών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA