Σχεδόν 80% έχει χάσει την τελευταία επταετία η (χονδρική) τιμή πώλησης σε δύο βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για τους νεφροπαθείς, στις βελόνες και στα φίλτρα. Η απόφαση του κράτους να αγοράζει καλά προϊόντα σε φθηνότερη τιμή λόγω και των μειωμένων πιστώσεων οδήγησε στο συγκεκριμένο γεγονός. Το θέμα είναι, ότι πλέον επειδή οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται στα νοσοκομεία είναι πια ανεξήγητα χαμηλές τίθενται σοβαρά ερωτήματα περί της ποιότητας που διαθέτουν και της ασφάλειας που προσφέρουν.   

Αυτό ισχυρίζονται εκπρόσωποι εταιρειών που εμπορεύονται βελόνες και φίλτρα για νεφροπαθείς, τονίζοντας ότι είναι θεμιτή και αναμενόμενη η πτώση των τιμών τους τα τελευταία χρόνια, καθώς κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στο εξωτερικό. Η διαφωνία των ίδιων με αυτή την πτώση είναι ότι είναι τόσο μεγάλη- παίρνοντας η χώρα μας μία παγκόσμια πρωτιά.

 Και εξηγούν… σήμερα τα νοσοκομεία αγοράζουν βελόνες στην τιμή των 0,31 λεπτών όταν προ του 2010 έφθαναν και το 1,5 ευρώ. Την ίδια στιγμή στα φίλτρα έπεσε η τιμή από 40 ευρώ (χαμηλής διήθησης) και 45 ευρώ (υψηλής διήθησης) το 2010 στα 30 ευρώ και 35 ευρώ αντίστοιχα, εν συνεχεία στα 21 και 28 και σήμερα στα 18,90 και 23,8 ευρώ.

Βεβαίως, ξεκαθαρίζουν ότι και από μέρος των εταιρειών έχουν γίνει λάθη με φαινόμενα αισχροκέρδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στεντ που κάποτε προ του 2010 πωλούνταν άνω των 2.000 ευρώ σήμερα, ακριβώς το ίδιο, πωλείται 650 ευρώ.

Το θέμα κατά τους ίδιους είναι το πόσο ποιοτικά και ασφαλή είναι τα συγκεκριμένα υλικά τα οποία αγοράζουν τα νοσοκομεία- η πλειονότητα των οποίων είναι ασιατικής προελεύσεως.  Θέμα το οποίο έχουν μεταφέρει και στους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ, ενώ δεν έχουν λείψει και τα δυσάρεστα περιστατικά. Και, όπως λένε, ξέρουν οι ειδήμονες ότι η αντικατάσταση σε ένα μόσχευμα που έχει χαλάσει μπορεί να φθάσει και τα 5.000 ευρώ. 

Σήμερα οι νεφροπαθείς είναι κάτι λιγότερο από 10.000 άτομα. Ο καθένας χρειάζεται 155 αιμοκαθάρσεις και 310 βελόνες (μια αρτηριακή και μία φλεβική) το χρόνο.  

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας