Εξελίξεις αναμένονται στα σκιαγραφικά μαγνητικής τομογραφίας. Τέσσερα ευρέως χρησιμοποιούμενα σκιαγραφικά Μαγνητικής Τομογραφίας φημολογείται ότι είναι πολύ πιθανό σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν από τη διεθνή αγορά. Μελέτες έδειξαν πως δεν αποβάλλονται ολοκληρωτικά από τον οργανισμό μας

Το γαδολίνιο (gd), όπως λέγεται, είναι τοξικό και εάν δεν αποβληθεί από τον οργανισμό είναι αρκετά πιθανό να έχει παρενέργειες. Τα συγκεκριμένα σκιαγραφικά είναι γραμμικά (ανάλογα με τη δομή τους τα σκιαγραφικά χωρίζονται σε μακροκυκλικά και γραμμικά), τα οποία και είναι λιγότερο σταθερά από τα μακροκυκλικά.

Γενικά, σε Ευρώπη και Αμερική, υπάρχει η τάση στο να αποφευχθεί η έγχυση gd. Για αυτό και προσπαθούν με νέες ακολουθίες που μειώνουν τις πιθανότητες χρήσης gd αντικαθιστώντας αυτό με κάποιο άλλο πιο ασφαλές σκιαγραφικό (δοκιμάζουν με βάση τη γλυκόζη).

Στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές και εξετάσεις (όχι πάρα πολλές) είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί μέχρι στιγμής η έκχυση gd. Γεγονός που δυσκολεύεται και από το ότι δεν υπάρχουν και τα ανάλογα  συστήματα που θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν  ακολουθίες νέας τεχνολογίας έτσι ώστε να  αποφευχθεί η χρήση gd.  
Βεβαίως, σε αυτή την εξέλιξη, υποστηρίζουν πηγές, έχει παίξει και το γεγονός της   "προώθησης" στην αγορά συγκεκριμένων γραμμικών σκιαγραφικών.. Π.χ. μπορεί να βλέπεις μακροκυκλικά σκιαγραφικά σε περιπτώσεις στις οποίες ο εξεταζόμενος αγοράζει το σκιαγραφικό από το φαρμακείο και το φέρνει μαζί του, ενώ αν το παρέχει αρχικά το κέντρο /ιατρείο/ κλινική/ νοσοκομείο, είναι κυρίως γραμμικό. 

Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακούγεται ότι ετοιμάζεται 'οδηγία'- όχι νομοθεσία- άρα δεν είναι δεσμευτική υπέρ των μακροκυκλικών σκιαγραφικών. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]