Σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, προκειμένου να επιτραπεί η χορήγηση της θεραπευτικής κάνναβης, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές στον νόμο 4339 για το ζήτημα των ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη χρήση της θεραπευτικής κάνναβης, επικαλέστηκε επιστημονικό πόρισμα το οποίο επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά της:

“Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αλλάζει τον πίνακα του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Το πόρισμα στο οποίο αναφέρθηκε, παραδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από επιτροπή επιστημόνων, υπό την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Αικατερίνη Αντωνίου.

Στο πόρισμα αναφέρεται – μεταξύ άλλων – πως είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών.

Οι ενδείξεις αυτές προκύπτουν με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού.

Ευνοϊκή

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η σχέση κλινικού οφέλους και ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκή για μια σειρά από νόσους, όπως καχεξία, ανορεξία στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία στη χημειοθεραπεία και σπαστικότητα που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβινοειδών μπορεί μελλοντικά να επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της εξάρτησης.

Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες της χρήσης κανναβινοειδών και ιδιαίτερα της κάνναβης αφορούν σε καταστολή, υπνηλία, ενίσχυση της όρεξης, ταχυκαρδία, γνωστική αποδιοργάνωση και υποθερμία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA