Την οργή των φαρμακοποιών προκαλεί το περιεχόμενο του τέταρτου Μνημονίου.

Με σαφείς και επίμονες αναφορές τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν με την κυβέρνηση μία σειρά από δυσμενείς για τον κλάδο αλλαγές.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η απελευθέρωση τιμολόγησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η ενδεχόμενη διάθεσή τους εκτός φαρμακείων, μέσω της “εργαλειοθήκης ΙΙΙ” του ΟΟΣΑ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος κάνει λόγο για “πολιτικούς - υπηρέτες των καρτέλ, εντός και εκτός Ελλάδας”, οι οποίοι συσκέπτονται για να δρομολογήσουν την ληστρική τους επιδρομή στα φαρμακεία.

Αναμένεται, δε, να συναντηθεί την Τετάρτη με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να τού δοθούν διευκρινίσεις σε σχέση με τις αναφορές στο τέταρτο Μνημόνιο.

Ιδού πώς περιγράφει την κατάσταση ο κ. Λουράντος με ανάρτησή του στο facebook:

“Ζητούν πάσει θυσία όλη την ύλη των ΜΗΣΥΦΑ των φαρμακείων, μεταβάλλοντας το φάρμακο από κοινωνικό επιστημονικό αγαθό, σε καταναλωτικό προϊόν. Εκτιμώντας ότι αυτό το μέτρο θα ... συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, τη στιγμή που εξακολουθούν να υφίστανται όλα όσα μέτρα υποβαθμίζουν την ζωή μας και λειτουργούν σε υφεσιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο τζίρος των super markets έχει πέσει και πρέπει να αντικατασταθεί από νέα ύλη που μέχρι σήμερα δεν είχαν.

Από την άλλη μεριά οι εταιρίες δεν θα έλεγαν όχι σε μια αύξηση πωλήσεων μέσω των καταναλωτικών καναλιών.

Θα παρακαμφθεί, λοιπόν, η απόφαση της επιστημονικής επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που όρισε ως προϊόντα γενικής διάθεσης μόνον όσα από τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να διατεθούν ασφαλώς από κανάλια διανομής εκτός φαρμακείων με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις;

Θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας η έννοια του φαρμάκου από τα ΜΗΣΥΦΑ και ο συμβουλευτικός ρόλος φαρμακοποιού και ιατρού;

Θα μεταβληθούν τα φάρμακα σε καταναλωτικά προϊόντα προς όφελος των καρτέλ και σε βάρος των πολιτών;

Θα συνεχιστεί αυτό το παραμύθι περί δήθεν ανταγωνισμού, όταν αποδείχθηκε περίτρανα ότι σε όσα μέχρι σήμερα φάρμακα απελευθερώθηκε η τιμή τους, αυτή τουλάχιστον διπλασιάστηκε, με ταυτόχρονη εξαφάνιση της παλιάς;

Θα συνεχιστεί το πιο ηλίθιο επιχείρημα όλων των εμπλεκομένων σε αυτή την προσπάθεια υφαρπαγής των φαρμάκων από τα φαρμακεία, ότι δηλαδή θα υπάρξει ... μεγαλύτερη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στα φάρμακα;

Πού τα λένε αυτά; Σε μια χώρα με τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την άριστη διασπορά τους”;

Συμφέροντα

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπογραμμίζει πως είναι πολλά τα συμφέροντα και τα χρήματα που παίζονται γύρω από τα ΜΗΣΥΦΑ:

“Διαφημιστικές εταιρείες που θα προτρέπουν την κατανάλωση τους, ΜΜΕ που προσδοκούν τεράστια κέρδη από τις διαφημίσεις, super markets με ανοιχτές τις...μασέλες, εταιρείες με οράματα κερδοσκοπίας”...

Σημειώνει, ωστόσο, πως πρέπει να γνωρίζουν οι πολιτικοί της υποτέλειας πως ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Και πως δεν θα αργήσει η εποχή του παγετώνα για αυτούς! Όπως και αν λέγονται...ό,τι χρώμα και αν έχουν”!

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων για σεξουαλικά νοσήματα
To MSD For Mothers κατά της μητρικής θνησιμότητας
Πόσο σοβαρά παίρνουμε τα μουχλιασμένα τρόφιμα [μελέτη]