Στη Θεσσαλονίκη θα βρέθηκαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου του Ευόσμου, το οποίο λειτουργεί από το 2009, καλύπτοντας περίπου 400.000 κατοίκους.

Η δημόσια δομή βρίσκεται κοντά σε λαϊκές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής και είναι πλήρως εξοπλισμένη.

Κατά την επίσκεψή τους, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας παρουσίασαν τις παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) φροντίδα, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία 240 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ή ιατρείων γειτονιάς έως το 2018.

Με το πρόσφατο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα.

Το υπουργείο Υγείας πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματά τους και να προχωρεί στη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Για το σκοπό αυτό, οι αρχές θα υιοθετήσουν όλη την απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή αυτού του νέου συστήματος έως τον Μάιο του 2017.

Εγγραφή

Στο πλαίσιο αυτό, το EOΠYY θα αλλάξει τον τρόπο παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, εισάγοντας υποχρεωτική εγγραφή ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τις παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς.

Αυτό προβλέπεται να καταστεί πλήρως λειτουργικό έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) θα ξεκινήσει έως τον Ιούνιο, ως ένα πρώτο βήμα της προγραμματισμένης δημιουργίας τουλάχιστον 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας έως τον Ιούνιο του 2018.

Όσο θα τίθενται σε λειτουργία οι νέες μονάδες Υγείας, οι υφιστάμενες συμβατικές ρυθμίσεις του EOΠYY με ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς θα μειώνονται αντίστοιχα, ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Μονάδες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως είναι έτοιμες οι πρώτες 60 δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας να ξεκινήσουν την λειτουργία τους το καλοκαίρι. Μέχρι το τέλος του 2017 - είπε - θα λειτουργούν 239 δομές, στελεχωμένες με περίπου 3.000 άτομα προσωπικό.

"Πρόκειται για μια επαναστατική μεταρρύθμιση" ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας πως δεν έδωσαν βάρος στον πολίτη, αλλά στα σκάνδαλα:

"Η έννοια μεταρρύθμιση, μετά από χρόνια μνημονίων, έχει καταγραφεί αρνητικά στον πολίτη, γιατί όσοι κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια εννούσαν προνομιακή εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για τέτοιου είδους πρακτικές. Η δική μας μεταρρύθμιση όμως έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο", είπε ο πρωθυπουργός.

Συνταξιούχος

Κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, ο κ. Τσίπρας είχε μία σύντομη συνομιλία με συνταξιούχο:

"Παίρνω σύνταξη 652 ευρώ και πρέπει να πληρώσω ΕΝΦΙΑ και εφορία, πώς θα ζήσω;", ρώτησε τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε πού μένει και πώς περνάει, για να πάρει την εξής απάντηση:

"Μειώσεις δεν είδα από εσάς. Είδα από τη ΝΔ. Από σας είδα μόνο 5 ευρώ".

"Να τα λέμε και αυτά, παραλάβαμε ένα διαλυμένο σπίτι", σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Αντίδραση

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) έχει εκφράσει επτά λόγους για τους οποίους διαφωνεί με το εγχείρημα. Οι λόγοι είναι οι εξης:

  1. Καλύπτει μόνο το 30% του πληθυσμού.
  2. Η χρηματοδότηση δε θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα ΕΣΠΑ με περιορισμένη διάρκεια (2 + 2 χρόνια).
  3. Ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  4. Οι αναλογίες δεν αντιστοιχούν με τα πληθυσμιακά δεδομένα.
  5. Θα παρέχει υποβαθμισμένες υπηρεσίες στις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας.
  6. Η μη 24ωρη λειτουργία θα εξακολουθεί να είναι αιτία αύξησης ασθενών στα ΤΕΠ.
  7. Θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες με συνέπεια να εξακολουθούν ακόμα πιο έντονα να κερδοσκοπούν τα διαγνωστικά κέντρα.

Το προεδρείο της Ένωσης αναφέρει πως, βάσει των παραπάνω, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη βασική γενική λογική συγκρότησης και λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Δικτύου που προτείνεται.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό