Το ασφαλιστικό, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, ο έλεγχος συνταγογράφησης, τα γενόσημα και το ωράριο των φαρμακείων, καθώς  και οι Κυριακές ήταν τα θέματα που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κ. Λουράντος χθες από το Βήμα της Βουλής.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο ίδιος τόνισε ότι οι εισφορές που  πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντί να λογίζονται ως έξοδο για την επόμενη χρονιά  λογίζονται ως φόρος για το έξοδο. Κάτι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.  Όπως ανέφερε, η νέα ρύθμιση στο ασφαλιστικό δημιουργεί δύο κατηγορίες ασφαλισμένων. Αυτούς που τα δηλώνουν όλα, όπως είναι οι φαρμακοποιοί,  και αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Είναι τόσο μεγάλοι οι φόροι που, εν κατακλείδι, το νέο ασφαλιστικό ωθεί τον κόσμο, όποιον τουλάχιστον μπορεί, να φοροδιαφεύγει. 

Σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τόνισε ότι δεν είναι σκευάσματα που έχουν μια οποιαδήποτε λιανική τιμή, όπως τα άλλα εμπορεύματα. Μέσα σε αυτή την τιμή των σκευασμάτων εμπεριέχεται η επιστήμη του φαρμακοποιού και του γιατρού, καθώς και αξίες όπως η υπευθυνότητα του ανθρώπου που το δίνει, η γνώση  για τις  παρενέργειες που  ενδεχομένως μπορεί αυτό να έχει κ.λπ..

Δεν πρέπει το φάρμακο, κατά τον ίδιο, να εξισώνεται με τα καταναλωτικά αγαθά. Το φάρμακο πρέπει να παραμείνει στο φαρμακείο με την τιμή που έχει και να το πάρει ο ασθενής και όχι ο καταναλωτής.

Η ομιλία του επεκτάθηκε στα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στο ότι η τρόικα ζητούσε την πλήρη απελευθέρωσή τους. Εκτίμησή του και πιστεύω του είναι ότι αυτή  δεν την ζητούσε η τρόικα αλλά το ντόπια συμφέροντα που ήθελαν να κερδίσουν από τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Γιατί, όπως τόνισε, μειώνεται πολύ η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ως εκ τούτου ήθελαν να κερδίσουν από τα υπόλοιπα.  Και φέρνουν ένα νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ομιλία του, στο οποίο είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση παραδέχεται  ότι αν απελευθερωθεί αυτή η κατηγορία σκευασμάτων θα αυξηθούν και οι τιμές. Επ’ αυτού τι κάνει η κυβέρνηση, κατά τον κ. Λουράντο- προφυλάσσει την τσέπη της και συγκεκριμένα αναφέρει ότι   για τα φάρμακα που δίνονται στα νοσοκομεία η τιμή θα παραμείνει χαμηλή, αλλά για το  «πόπολο», τον Έλληνα ασθενή  που πληρώνει από την τσέπη του θα πάει στα ύψη.
Και λέει:  στο νομοσχέδιο υποστηρίζεται ότι θα βγει μια λίστα από τον ΕΟΦ που θα δηλώνει ενδεικτική λιανική τιμή στα σκευάσματα. Η οποία όμως, κατά τον ίδιο, δεν θα είναι πραγματική τιμή και άρα ο καθένας μπορεί να την προσδιορίζει όπως θέλει, ενώ από την άλλη η χονδρική τιμή αφήνεται ελεύθερη.  

Αυτό όμως, όπως υποστήριξε, δίνει το πρόσχημα στη Βιομηχανία να πιέσει τον φαρμακοποιό να αγοράσει μεγάλη ποσότητα σκευασμάτων για να έχει κάποια μείωση στην τιμή αγοράς.

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στο άρθρο 93, διότι δεν έχει κατανοήσει κανείς τι γίνεται στην κοινωνία και πώς ο πάει ο πολίτης στο φαρμακείο», επεσήμανε ο κ. Κ. Λουράντος αναφερόμενος στον έλεγχο συνταγογράφησης . Πολλές φορές, όπως ανέφερε ο γιατρός, "κλειδώνει " –νόμιμα- το φάρμακο και άρα ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να κάνει αλλαγή στο φάρμακο.   Αλλά μπορεί και ο ίδιος ο ασθενής να επιλέξει πρωτότυπο και όχι  γενόσημο. Δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε ο ίδιος, ο φαρμακοποιός,  να έχει ευθύνη και να του επιβληθεί πρόστιμο, όπως αναφέρει το άρθρο  για την ανεπιτυχή διείσδυση των γενοσήμων.   

Τέλος, αναφορά έγινε στο ωράριο των φαρμακείων. Όπως τόνισε, τα φαρμακεία ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν με Νόμο. Είναι προφανές  σε όλα τα θέματα ότι αυτά δεν προκλήθηκαν από δάκτυλο της τρόικας αλλά ντόπιων συμφερόντων, όπως και το έχουμε αποδείξει πηγαίνοντας στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ίδρυση αλυσίδων στον κλάδο. Ειδικά δε για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί λόγω της κρίσης  ότι ο τζίρος θα παραμείνει ίδιος και απλά θα μετατεθεί από μία καθημερινή στη συγκεκριμένη μέρα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό