Σε κέντρα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποδίδει τις πιέσεις για μείωση στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο Κωνσταντίνος Λουράντος τονίζει πως τα άρθρα του επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες που κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει ο ΠΦΣ. Συγκεκριμένα:

Χαρακτηρίζει απαράδεκτο η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ να γίνεται με ενδεικτική χονδρική και λιανική τιμή, που καθορίζονται από τις ίδιες τις εταιρείες που τα διαθέτουν!

Με τον τρόπο αυτό, παραμένει ομιχλώδες το τοπίο υπέρ των εταιρειών για το ποσοστό κέρδους τους, δίνοντάς τους έτσι την δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουν έως και να εκμηδενίσουν το κέρδος όλων των ενδιάμεσων.

Είναι προφανές ότι με την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ οι τιμές θα αυξηθούν, επιβαρύνοντας τους Έλληνες πολίτες.

Είναι προφανές πως η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ είναι αποτέλεσμα πιέσεων της τρόικας τόσο του εξωτερικού όσο και του εξωτερικού και αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο και πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις αφήνονται στο έλεος της βιομηχανίας και των μεγάλων συμφερόντων.

Παρατηρητήριο

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, απόδειξη για αυτό είναι ότι το υποτιθέμενο “Παρατηρητήριο Τιμών” που έχει εξαγγελθεί θα λειτουργεί…εν κρυπτώ.

Για λόγους διαφάνειας, ο ΠΦΣ θα ελέγχει και θα δημοσιοποιηθεί τις μεταβολές των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα και θα ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες μέσα από έναν παράλληλο μηχανισμό που έχει αρχίσει να αναπτύσσει.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπερκομματικού Εθνικού Φορέα Αξιολόγησης των Παρεμβάσεων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA