Πλήρη ανατροπή της εικόνας που έχει σχηματιστεί για το ελληνικό σύστημα υγείας, είτε στην κατάσταση που έχει περιέλθει από μόνο του, είτε σε σύγκριση με τα συστήματα υγείας άλλων (ισχυρών) κρατών φέρνει διεθνής μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "The Lancet" έχει αναπτύξει ένα νέο παγκόσμιο δείκτη υγείας που ονομάζεται HAQ Index (Health Access and Quality) και με αυτόν βαθμολογούνται τα συστήματα υγείας 195 χωρών όσον αφορά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την προσβασιμότητα του πληθυσμού σε αυτήν. Η βαθμολόγηση γίνεται σε μια σειρά από 29 ασθένειες + 1 δείκτη που αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακοθεραπείας. Τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν είναι της περιόδου 1990-2015.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της μελέτης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση της κατάταξης μεταξύ των 195 χωρών, με δείκτη ΗΑQ 87, ακριβώς πάνω από τη Γερμανία (86), αρκετά πιο πάνω από τη Μ. Βρετανία (θέση 30 και βαθμολογία 85), και τις ΗΠΑ (θέση 35 και βαθμολογία 81).

Η Ελλάδα παίρνει άριστα (100) στις εξής ασθένειες : Αντιμετώπιση Διαρροϊκών ασθενειών, Διφθερίτιδα, Κοκκύτη, Ιλαρά, Σκωληκοειδίτιδα, Επιληψία, και σχεδόν άριστα (99) στον Τέτανο, το έλκος στομάχου (98) τις παθήσεις ανώτερου αναπνευστικού (98), την υπέρταση (98), το σακχαρώδη διαβήτη (98) και έχει τη χειρότερη επίδοση (31) στο λέμφωμα Hodgkin. 
Τον υψηλότερο δείκτη HAQ (σχεδόν άριστα σε όλα) έχει η Ανδόρα και ακολουθούν στην πρώτη δεκάδα η Ισλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Φινλανδία και η Ισπανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Θα μπορούσαμε από τη μελέτη αυτή να εξάγουμε ένα πρώτο συμπέρασμα : Η οικονομική κατάσταση μιας χώρας σαφώς παίζει ρόλο όσον αφορά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της περίθαλψης που απολαμβάνουν οι πολίτες της, όμως δεν αποτελεί τονμοναδικό παράγοντα από τον οποίο εξαρτάται αυτή! 

Και μπορεί οι ΗΠΑ να φημίζονται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά από την άλλη τι να το κάνεις αν πχ δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις οικονομικά ακόμα και σε απλά φάρμακα (που στην Ελλάδα μπορεί να κοστίζουν έως και 90% φθηνότερα). Από την άλλη, η χώρα μας, αν και παρέχει πλήρη φαρμακευτική κάλυψη σε όλους τους πολίτες, έχει πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά της μέχρι να βελτιώσει άλλους υγειονομικούς δείκτες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]