Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί ο θάνατος μίας 57χρονης γυναίκας στη Φολέγανδρο, η οποία περίμενε επί ώρες στο ασθενοφόρο μέχρι να φτάσει στο νησί ελικόπτερο του ΕΚΑΒ.

Όπως μεταδίδει το cyclades24.gr, η άτυχη γυναίκα “έσβησε” στο ασθενοφόρο και ενώ το ελικόπτερο είχε αρχίσει να πλησιάζει το νησί.

Κάτοικοι του νησιού και συγγενείς της άτυχης γυναίκας ξεσπούν υποστηρίζοντας ότι το ελικόπτερο άργησε σχεδόν τέσσερις ώρες, στερώντας έτσι τη ζωή στη γυναίκα.

Στο νησί υπάρχει μόνο μια γιατρός, από την οργάνωση, “Γιατροί του Κόσμου” που δίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά ανάσες ζωής στους κατοίκους της Φολεγάνδρου, ενώ ο δήμαρχος Φολεγάνδρου εκτελεί χρέη οδηγού του ασθενοφόρου εδώ και 30 χρόνια.

Τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, αλλά και τις συνολικές ανεπάρκειες που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας στη Φολέγανδρο, καταγγέλλει ο δήμαρχος Φολεγάνδρου, κ. Λευτέρης Βενιός ξεσπώντας, με αφορμή, το τραγικό περιστατικό.

“Η Φολέγανδρος εδώ και ένα μήνα περίπου, βιώνει την απουσία μόνιμου γιατρού. Παρά τις προσπάθειες και τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας η θέση ακόμα παραμένει κενή, εκτός τα Σαββατοκύριακα όπου έρχεται γιατρός από διπλανό νησί για συνταγογραφήσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης, στις 02:00, συνέβη έκτακτο και σοβαρό περιστατικό το οποίο έχρηζε άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομείο.

Η ιατρική αντιμετώπιση από τους γιατρούς του κόσμου ήταν η καλύτερη δυνατή,η απουσία όμως γιατρού του ΕΣΥ, ο οποίος θα διαχειριζόταν τουλάχιστον τη διαδικασία και τις ενέργειες που απαιτούνταν για τη μεταφορά της ασθενούς καθώς και η γραφειοκρατία (ο ένας να σε παραπέμπει στον άλλο) είχαν σαν αποτέλεσμα πέντε λεπτά πριν την άφιξη του ελικοπτέρου η ασθενής να καταλήξει.

Οι γιατροί του κόσμου ήρθαν στο νησί μας για να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και η μέχρι τώρα παρουσία τους είναι εξαιρετική, δεν αντικαθιστά όμως την υποχρέωση του κράτους για την κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Ιατρείο.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί μόνιμος γιατρός στο νησί”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία