Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και του τέως προέδρου της ξέσπασε με αφορμή το ωράριο εργασίας του κλάδου.

Η προσκείμενη στο ΚΚΕ πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου (φωτό δεξιά) και ο προσκείμενος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ γραμματέας Παναγιώτης Παπανικολάου εξέδωσαν την Παρασκευή ανακοίνωση έπειτα από τη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Καταγγέλλουν τις απολύσεις επικουρικών γιατρών, προκηρύσσοντας την Τετάρτη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει τη διαφωνία της με την πρόταση του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, εκτιμώντας πως ελαστικοποιεί τον χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο και απορυθμίζει τη ζωή των ιατρών.

Διεκδικεί καμία απόλυση επικουρικού γιατρού, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, καθώς και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Η ανακοίνωση του προεδρείου προκάλεσε την αντίδραση του προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ τέως προέδρου της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα (φωτό αριστερά).

Ο κ. Βαρνάβας εγκαλεί το προεδρείο πως η ανακοίνωση δεν αποδίδει το πνεύμα της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου, το οποίο επί πέντε ώρες συζητούσε για το σχέδιο νόμου σχετικά με το ωράριο εργασίας:

“Διατυπώθηκαν προτάσεις από όλα τα μέλη του και από όλες τις παρατάξεις, ασκώντας έντονη κριτική στις διατάξεις το σχεδίου νόμου, καταλήγοντας όμως στην απαίτηση να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με το υπουργείο Υγείας για σύναψη κλαδικής συμφωνίας”.

E-mail

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, λίγα μόλις λεπτά μετά τη λήξη της συνεδρίασης έφτασε στα e - mail όλων των γιατρών το κείμενο της απόφασης του συμβουλίου, το οποίο υπογράφουν η κ. Ρέτζιου και ο κ. Παπανικολάου:

“Έκπληκτα τα μέλη του συμβουλίου διαπίστωσαν τη λαθροχειρία προέδρου και γραμματέα: από την απόφαση λείπει κάθε αναφορά στη διεκδίκηση κλαδικής συμφωνίας”...

Ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για “πράξη ανεντιμότητα, η οποία τσαλαπατά κάθε έννοια διαλόγου, συνεννόησης και καλής πίστης”.

Το προεδρείο – αναφέρει – παίζει αισχρά με τις αγωνίες 20.000 νοσοκομειακών γιατρών και εξευτελίζει κάθε έννοια διαλόγου στην Ομοσπονδία:

“Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως μόνο δύο κατηγορίες ανθρώπων δεν αλλάζουν: Οι πεθαμένοι γιατί δεν μπορούν και οι μισαλλόδοξοι γιατί δεν θέλουν”...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας