Την άμεση διερεύνηση της παράνομης πώλησης “φαρμάκου” μέσω Διαδικτύου, ζητεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, μέλη του οποίου εντόπισαν τη σχετική ανάρτηση.

Στην επίμαχη ιστοσελίδα αναφέρεται πως η συγκεκριμένη “αντιδιαβητική θεραπεία” είναι το μόνο είδος φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς και πως όλες οι άλλες οι μέθοδοι δεν είναι σήμερα πολύ αποτελεσματικές…

Περιλαμβάνει, δε, συνέντευξη “καθηγητή με ειδίκευση στη Διαβητολογία”, με τίτλο “Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια δολοφόνων. Προκαλεί 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως! Πώς μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας”.

Στην αναφορά του ο ΠΦΣ προς τον ΕΟΦ όσο και προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991 το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού και η λιανική πώληση των φαρμακευτικών εν γένει προϊόντων επιτρέπεται μόνον υπό των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων.

Το προεδρείο του Συλλόγου τονίζει, επίσης, πως “σύμφωνα με την παράγραφο Α1 της υπ’ αριθμόν ΔΥΓ3(α)/127858/2004 απόφασης του υφυπουργού Υγείας (Β΄ 284), τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ, για την διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δια χειρός φαρμακοποιού”.

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν πως “ένεκα του σοβαρού κινδύνου της Δημόσιας Υγείας που τίθεται από τη συνέχιση της ανωτέρω παράνομης και ανεξέλεγκτης πώλησης φαρμάκων, είμαστε δε στη διάθεσή σας για οιανδήποτε διευκρίνιση”.

ΕΟΦ

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ εφιστούν την προσοχή των πολιτών σε σχέση με την προμήθεια φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου. Μελέτες δείχνουν πως μεγάλο ποσοστό των εν λόγω φαρμάκων είναι πλαστά.

Εκτιμάται πως τουλάχιστον τα μισά είναι πλαστά ή νοθευμένα και βέβαια μη εγκεκριμένα από τις αρχές, ενώ είναι αγνώστου προέλευσης.

Τα τελευταία χρόνια, φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, όπως αμπούλες για καρκινοπαθείς με παραποιημένη σύνθεση, χάπια χωρίς επαρκή περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν νοθευτεί ή μολυνθεί καταλήγουν ολοένα συχνότερα στα χέρια ανυποψίαστων αγοραστών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1o Διεθνές υβριδικό συνέδριο ψυχικής υγείας
Υπουργείο Υγείας: Προστασία από την αφρικανική σκόνη - Αναλυτικές οδηγίες [πίνακας]
Γερμανία: φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για τις ελλείψεις γιατρών