Αρκετά ουσιαστική και μαζική (120 αντιπρόσωποι από 28 χώρες) ήταν η  Γενική Συνέλευση των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (της PGEU) στο Λονδίνο, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γιάννης Μακρυγιάννης, γενικός γραμματέας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος και συμμετείχε στη συνάντηση. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, διενεργήθηκαν εκλογές για το νέο προεδρείο της PGEU από τις οποίες εκλέχτηκε ομόφωνα ως Πρόεδρος ο Ισπανός Jesús Aguilar Santamaría και αντιπρόεδρος η Εσθονή Kristiina SEPP.

Με την εισήγηση του νέου Προέδρου σηματοδοτήθηκε και η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η PGEU, επεσήμανε ο κ. Γ. Μακρυγιάννης. Όπως μας ανέφερε ο τελευταίος, ‘’η προσωπικότητα του Προέδρου, η βαρύτητα της χώρας που εκπροσωπεί αλλά και η σταθερή προσήλωσή του στην επιβίωση του ιδιωτικού φαρμακείου μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα αντιπαλέψουμε καλύτερα την πολιτική των αλυσίδων που δειλά-δειλά εκφράζεται πια στις Γεν. Συνελεύσεις της PGEU’’. Συμπλήρωσε δε ότι " η νέα σύνθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής που αποτελείται από τις χώρες Ελλάδα-Ισπανία-Πορτογαλία-Κροατία-Σλοβενία-Μάλτα-Δανία-Εσθονία και Πολωνία μπορεί να συνταχθεί με την πολιτική του νέου προέδρου έτσι ώστε να αγωνιστούμε για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που καθημερινά μπαίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας".

Συμπερασματικά, το μήνυμα της Γεν. Συνέλευσης είναι η αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας, η επεξεργασία θέσεων και προτάσεων, με επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μεταξύ των θεμάτων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ήταν 
- Η νέα στρατηγική της PGEU για το 2017-2020
-Η ενημέρωση από το επαγγελματικό-ευρωπαϊκό φόρουμ φαρμακοποιών (EPPF) 
-Η αυθεντικότητα φαρμάκων και EMVO (η διασφάλιση δεδομένων, η φαρμακοεπαγρύπνηση, οι κλινικές δοκιμές για την ασφαλή διακίνηση προϊόντων ποιότητας)
-Οδηγία για το τεστ αναλογικότητας 
-Ενημέρωση ευρωπαϊκών εγγράφων (ευρωπαϊκή κάρτα επαγγελματικών δεξιοτήτων)
-Κανονισμοί φαρμακείων
-Έκθεση από την ομάδα εργασίας για τα οικονομικά
-Συμφωνίες εμπορίου TTIP και TISA 

Πολύ σημαντικές επίσης υπήρξαν οι παρουσιάσεις ειδικών εισηγητών όπως: 
1) James Bellini (ο ιστορικός του μέλλοντος- οι νέες προοπτικές για το φαρμακείο στο μέλλον)
2)Helen Toogood (οικονομία και επιχειρηματικότητα)
3)Panos Kanavos (πολιτική υγείας με εφαρμογή νέων συστημάτων)
4) Alistair Bursey, Πρόεδρος Ένωσης Καναδών φαρμακοποιών (ειδικό σχέδιο για τις υπηρεσίες στο φαρμακείο, ανά περιφέρεια)
5) Malcolm Harrison, Διευθυντής Καινοτομίας των Boots, η επιχειρηματικότητα των αλυσίδων 
6) Rose-Marie Parr, Επικεφαλής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Σκωτίας
Sheelin McKeagney, Επικεφαλής Φαρμακευτικών Φόρουμ Βόρειας Ιρλανδίας 

Επιπλέον ειδική αναφορά έγινε
- στην αξιολόγηση της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων 
-στη διαμόρφωση τιμών και περιθωρίων κέρδους στα ΜΗΣΥΦΑ 
-στη διείσδυση των γενοσήμων 
-στην ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα και στην προστασία του χρήστη από την διακίνηση μη πιστοποιημένων προϊόντων 
-στη νέα οδηγία για τη διάθεση των αποβλήτων 
-στη νέα οδηγία διακίνησης συσκευών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων 
-την εξαίρεση των επαγγελμάτων υγείας από την απελευθέρωση της αγοράς, απορρύθμιση 
-την διαμόρφωση της λευκής κάρτας στη συνάντηση της Ρώμης 
-την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και τη νομική θεσμοθέτηση για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας στο χώρο υγείας
-την αντίστασή μας στην προσπάθεια καθοδήγησης του ρόλου μας και της άλωσης του επαγγέλματός με την διείσδυση ιδιωτικών κεφαλαίων

Όπως μας ανέφερε ο κ. Γ. Μακρυγιάννης, ‘’πρέπει να επανακαθορίσουμε σαφώς το νέο μας όραμα. Είμαστε επαγγελματίες υγείας με ειδικές επιστημονικές γνώσεις και παίζουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην πιστοποιημένη διακίνηση φαρμάκων, στην παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής εξασφαλίζοντας τα καλύτερα φαρμακευτικά αποτελέσματα για τον Ευρωπαίο πολίτη’’.

Τάχθηκε υπέρ της σύνταξης μιας Βίβλου με τα προβλήματα των φαρμακοποιών με περισσότερη γνώση, εμπειρία και καλύτερη επιστημονική κατάρτιση μέσω της συνεχούς δια βίου εκπαίδευσης . "Όλοι πλέον κατανοούν ότι η PGEU πρέπει να ηγηθεί μιας νέας διεκδικητικής πρωτοβουλίας ενάντια στην πολιτική των οργανωμένων ιδιωτικών κεφαλαίων που προγραμματίζουν την άλωση του επαγγέλματός μας. Δεν υπάρχει πλέον εθνική πολιτική φαρμάκου αλλά πανευρωπαϊκή με ταύτιση και των 28 χωρών που συμμετέχουν στην PGEU", κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας