Σε 20 μέρες από τώρα θα ξέρουμε λογικά τον νέο πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου τον οποίο και πρόκειται να αναδείξουν τα πρόσφατα εκλεγμένα (νέα) μέλη του Δ.Σ. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία, η εκλογική διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ακόμη δύο φορές και αν πάλι δεν αναδειχθεί πρόεδρος, τότε αποφασίζει η Γενική Συνέλευση. Στην τελευταία μετέχουν 178 μέλη. Οι διεκδικητές της προεδρίας είναι ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα καταλάβει τη θέση του προέδρου είναι έτοιμη η λίστα των προτεραιοτήτων και των αιτημάτων προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των φορέων που υπάγονται σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα αυτή  περιλαμβάνει τα εξής βασικά θέματα:

1.       Επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης για τα ιατροτεχνολογικά υλικά και αναλώσιμα είδη, καθώς έτσι όπως αυτή είναι διαμορφωμένη είναι δυσκίνητη, και άκρως ζημιογόνα για τα φαρμακεία.

2.       Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει πλέον να αποκτήσει το κατάλληλο λογισμικό, βάσει του οποίου κάθε προϊόν να έχει ξεκάθαρο κωδικό ΕΚΑΠΤΥ κάτι ανάλογο με το κουπόνι που έχουν τα φάρμακα για να ξέρουν και οι φαρμακοποιοί την τιμή του και όχι να σημειώνονται περικοπές των περικοπών επιβαρύνοντας περαιτέρω τα φαρμακεία.

3.       Να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο όσον αφορά τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα γενόσημα (περιθώρια κέρδους, βαθμός διείσδυσης, κίνητρα κ.λπ.) σύμφωνα και με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων.

4.       Να τεθεί σε νέα βάση το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και κυρίως στις Περιφέρειες. Εκεί θα πρέπει το ωράριο να καθορίζεται από τις Περιφέρειες και τις τοπικές υπηρεσίες.  

   

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά