Ο καπνός που σχηματίζεται από τη χρήση της διαθερμίας ή των συσκευών laser στις χειρουργικές επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για το προσωπικό του χειρουργείου και τους ασθενείς. Οι νοσηλευτές χειρουργείου έχουν διπλάσια συχνότητα αναπνευστικών παθήσεων από το γενικό πληθυσμό. Χρειάζεται προσοχή, ειδικά εργαλεία αναρρόφησης και καλός αερισμός των χειρουργικών αιθουσών.

Αυτά αναφέρει ο ερευνητικός οργανισμός  NIOSH που αποτελεί τμήμα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. Ο οργανισμός  απασχολεί περισσότερους από 1.300 υπαλλήλους από ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως επιδημιολογία, ιατρική, νοσηλευτική, βιομηχανική υγιεινή, ψυχολογία, χημεία, στατιστική, οικονομία και πολλούς κλάδους της μηχανικής.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνά του, κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων χρησιμοποιώντας λέιζερ ή ηλεκτροχειρουργική μονάδα, η θερμική καταστροφή ιστού δημιουργεί παραπροϊόν καπνού. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτός ο καπνός μπορεί να περιέχει τοξικά αέρια και ατμούς όπως το βενζόλιο, το κυανιούχο υδρογόνο και η φορμαλδεΰδη, ενώ σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί ερεθισμό των οφθαλμών και του αναπνευστικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνιστώμενες τεχνικές εξαερισμού πρέπει να περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό γενικού αερισμού και τοπικού εξαερισμού (LEV). Ο γενικός εξαερισμός του χώρου δεν είναι από μόνος του επαρκής για να συλλάβει τους ρύπους που παράγονται στην πηγή. Άρα είναι απαραίτητες οι φορητές συσκευές εκκένωσης καπνού και τα συστήματα αναρρόφησης.

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όλες οι σωληνώσεις, τα φίλτρα και οι απορροφητές πρέπει να θεωρούνται μολυσματικά απόβλητα και να απορρίπτονται κατάλληλα. Ενώ υπάρχουν πολλά εμπορικά διαθέσιμα συστήματα εκκένωσης καπνού για επιλογή, όλα αυτά τα συστήματα LEV πρέπει να επιθεωρούνται και να συντηρούνται τακτικά για να αποφεύγονται τυχόν διαρροές. Οι χρήστες πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν μέτρα ελέγχου όπως "καθολικές προφυλάξεις", όπως απαιτείται από το πρότυπο OSHA Blood-Borne Pathogen.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας