‘’Ριπές’’ για την καταπάτηση των όρων της σύμβασης για τα αναλώσιμα, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ρίχνει  ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος.

Όπως αναφέρει: ''Οι όροι της σύμβασης που αφορούν τις πληρωμές των αναλώσιμων, έχουν καταπατηθεί ολοσχερώς από τον ΕΟΠΥΥ, και αυτό αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά και για αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις πληρωμές μας και που την έχουν υπογράψει.... Δηλαδή, ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί εγγυήθηκαν τις πληρωμές μας και όχι μόνο, και σε αυτούς απευθύνομαι ...

Όλα όσα υποσχέθηκαν και υπεγράφησαν στη σύμβαση, αποδείχθηκαν λόγια του αέρος" ....

Φυσικά, όπως αναφέρει και δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι ο ΕΟΠΥΥ που πλήρωνε 160 εκατ. ευρώ για φάρμακα εγκαίρως, θα παράπαιε για 10 εκατ. αναλωσίμων! 

Όπως ισχυρίζεται, η σύμβαση καλώς υπογράφει, με όρους ανάλογους με τη σύμβαση των φαρμάκων ως επέκτασής τους. Η διαφορά είναι στο ότι τα φάρμακα πληρώνονται πριν τον έλεγχο και τηρούνται οι όροι της σύμβασης, ενώ για τα αναλώσιμα κλπ η πληρωμή τους γίνεται μετά τον έλεγχο και δεν τηρούνται οι όροι της. Έναν έλεγχο που γίνεται εκτός των συμφωνηθέντων, χωρίς επάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών και με ένα e-Δαπυ που δεν έχει κόφτες στους ιατρούς.

Επίσης, επισημαίνει η σύμβαση, παρέκαμψε μεν τα ISO που απαιτούντο και έδωσε την ευκαιρία σε όλους να συνεχίσουν να χορηγούν τα φάρμακα σακχαρώδους διαβήτη, που συνήθως ακολουθούν τα αναλώσιμα, ωστόσο δεν τηρείται εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, και σε αυτό θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση.

Σχετικά δε με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ότι εντόπισε νέες παραβάσεις κατά τους ελέγχους, επεσήμανε ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών δεν περνά μέσα από τη συκοφάντηση ενός κλάδου, ακόμη και αν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα, κατακριτέα πράγματι, περιστατικά.  

Αντιθέτως, ο εξορθολογισμός των δαπανών περνά μέσα από κανόνες που διαρκώς παραβιάζονται. Αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν γίνει στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις οποίες οι ίδιες οι εταιρείες εισαγωγής διατηρούν στα Νοσοκομεία αντιπροσώπους, οι οποίοι λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού και οι οποίες -καταγγελίες- έχουν καταλήξει στις καλένδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο