Με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) και της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η χρήση των Ταμείων της ΕΕ για την προσβασιμότητα και την μη διάκριση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, οι συνεργασίες με τις οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και το μέλλον του προϋπολογισμού της ΕΕ και η πολιτική συνοχής. Η Επίτροπος Creţu εξέφρασε τη δέσμευσή της για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και για τη συνεργασία με το EDF.

Η Επίτροπος Creţu τόνισε τη σημασία της πολιτικής συνοχής, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της. «Τα συμφέροντα των 80 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία είναι πολύ σημαντικά για μένα. Δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία για τον κοινό στόχο μας: μια ευρωπαϊκή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε η Επίτροπος Creţu.

Ο πρόεδρος του ΕDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης υπογράμμισε τη θετική επίδραση που έχουν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία στην εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) του ΟΗΕ στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, τα κονδύλια της ΕΕ χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του έργου που κάνουν οι χώρες της ΕΕ για την προώθηση της προσβασιμότητας και της μη διάκρισης. Συνεπώς συμβάλλουν στην άρση των φραγμών των ατόμων με αναπηρία ώστε να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η διευθύντρια του EDF Catherine Naughton αναφέρθηκε στην Πολιτική Συνοχής ως σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030:  Τα πάντα πρέπει να συμφωνούν με την CRPD και να περιλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει την προώθηση της μη διάκρισης και της εταιρικής σχέσης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση ικανοτήτων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στη χρήση και στην παρακολούθηση των Ταμείων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του EDF τόνισε πόσο σημαντικό είναι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΕΕ να διαθέτει επαρκείς πόρους για την πολιτική συνοχής καθώς και να διατηρήσει την καταπολέμηση των διακρίσεων και της φτώχειας ως ύψιστη προτεραιότητα. Η Επίτροπος κ. Creţu εξέφρασε την υποστήριξή της στην εφαρμογή από την ΕΕ της CRPD στην ανάπτυξη της μελλοντικής πολιτικής συνοχής και στο μέλλον των οικονομικών της ΕΕ με τη συνεργασία και τη συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος.

«Καλώ όλους τους εταίρους και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συζήτηση που ξεκίνησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Junker για το μέλλον της Ευρώπης και για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ", δήλωσε η Επίτροπος Creţu. Ο πρόεδρος του EDF κάλεσε την κ. Creţu στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των ατόμων με αναπηρία στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα καλωσορίζει τον διάλογο για την αξία των κοινοτικών πόρων για την άρση των φραγμών στην προσβασιμότητα και για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία σήμερα και στο μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας