Η πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για την δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου, κατ’ αρχήν στη Ρόδο και σε δεύτερο στάδιο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, την οποία με άμεσα υιοθέτησε ο Περιφερειάρχης, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου,  Νίκο Φουτούλη και Κυριάκο Κασάπη αντίστοιχα, που έγινε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου συζήτησαν με τον κ. Χατζημάρκο τα σχέδιά τους σχετικά με την δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου και τον τρόπο λειτουργίας της δομής, με τον Περιφερειάρχη να δεσμεύεται για την συμβολή και τη στήριξη αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής κοινωνικής παρέμβασης, που έρχεται να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές της Ρόδου αρχικά και εν συνεχεία, ολόκληρης της Δωδεκανήσου.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, το πρώτο στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει στην φιλοσοφία της ενίσχυσης κοινωνικών δομών, όπως είναι τα Νοσοκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα κλπ, στην ουσία συνιστά μετεξέλιξη του ισχύοντος μέχρι σήμερα κοινωνικού φαρμακείου. Με την δυνατότητα που δίδεται πλέον σε κοινωνικά ευάλωτα άτομα να προμηθευτούν δωρεάν τα φάρμακά τους, η δράση του Κοινωνικού Φαρμακείου μετατοπίζεται από  τα άτομα στις δομές υγείας και στις κοινωνικές δομές.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο της Ρόδου, που θα λειτουργήσει σαν σημείο περισυλλογής των φαρμάκων  θα στεγαστεί στο Νοσοκομείο Ρόδου θα στελεχωθεί με φαρμακοποιό και θα προμηθεύει με φάρμακα το ίδιο το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, και τα προνοιακά ιδρύματα του νησιού, ενώ θα μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό που δημιουργούνται από την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.

Τα φάρμακα θα προσφέρονται από ιδιώτες που πλέον δεν τα χρειάζονται, παράλληλα με την έναρξη μιας καμπάνιας ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με σκοπό τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που αχρηστεύονται λόγω της λήξης τους, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί και καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων, να συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο και να χρησιμοποιούνται όπου παραστεί ανάγκη. Σε περίπτωση λήξης τους, το Κοινωνικό Φαρμακείο θα τα αποστέλλει στην Αθήνα για αποτέφρωση, περνώντας παράλληλα και ένα σοβαρό οικολογικό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος από τις φαρμακευτικές ουσίες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στα πρόσωπα των κκ Φουτούλη και Κασάπη, συνεχάρη τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου για την εξαιρετική πρωτοβουλία του να μετεξελίξει την λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου σε μια δομή που θα προσφέρει πολλαπλώς στο κοινωνικό σύνολο, αυτή τη φορά, μέσω των δομών υγείας και των κοινωνικών – προνοιακών δομών, παράλληλα με το περιβαλλοντικό μήνυμα που εκπέμπει.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Η ευαισθησία των μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και το κοινωνικό πρόσημο που προσδίδεται στη λειτουργία τους, μας δεσμεύει να είμαστε αρωγοί και συνεργάτες τους. Ευχαριστώ τον κ. Νίκο Φουτούλη και δεσμεύομαι να στηρίξουμε την κοινωνική δράση του Συλλόγου με όλες μας τις δυνάμεις».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης δήλωσε: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την συνεργασία και την προθυμία με την οποία αποδέχτηκε την πρότασή μας να προχωρήσουμε από κοινού στη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, με στόχο να ενισχύσουμε όσο μπορούμε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, στηρίζοντας το Νοσοκομείο της Ρόδου και  το σύνολο των κοινωνικών δομών του νησιού μας, όπου υπάρχει ανάγκη, με στόχο μας να επεκταθούμε και σε άλλα νησιά. Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία μας θα αγκαλιαστεί με την ίδια θέρμη και από την τοπική κοινωνία, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]