’Εργαστήριο Οικονομικών μελετών του πλανήτη’’, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας, αναφερόμενος στις κυβερνητικές αποφάσεις που κάθε τόσο λαμβάνονται εις βάρος του ασφαλισμένου και του φαρμακοποιού. 

Όπως υποστηρίζουν μέλη  του Συλλόγου, "σε συνέχεια της απελευθέρωσης της χονδρικής τιμής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η κυβέρνηση προχώρησε και σε μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και καθορισμό ανώτατης ενδεικτικής τιμής επί της συσκευασίας.

Η κίνηση έχει σαφή στόχο τον πλήρη έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής και της αγοράς του φαρμάκου από πλευράς των εταιριών, αφού με απελευθερωμένη χονδρική αυτές είναι που θα αποφασίζουν τόσο την πολιτική που θα ακολουθήσουν ανά σημείο πώλησης, όσο και το περιθώριο κέρδους του, αποφασίζοντας για το ποιος θα φανεί πιο «συμπαθητικός» στον καταναλωτή.

H μείωση του Ποσοστού Κέρδους των φαρμακοποιών θεωρείται ότι αποτελεί στάχτη στα μάτια αφού με την εν λόγω διάταξη ουσιαστικά μιλάμε για τη νομοθετική κατάργησή του, προς όφελος των εταιριών παρασκευαστών. Όλος ο έλεγχος της διανομής περνά στα χέρια τους. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό ξεπούλημα και προσπάθεια μιας περαιτέρω αποδόμησης του επιστημονικού ιστού και φαρμακευτικού δικτύου της χώρας. 

Αυτό που στο εξωτερικό ονόμασαν κατηγορία αυτοθεραπείας ως αποτέλεσμα του μικρού αριθμού των φαρμακείων, το οποίο αντανακλά σε μικρότερη πρόσβαση του πληθυσμού στο φάρμακο και την θεραπεία, στην Ελλάδα εισήχθη για να θεραπεύσει
μόνον τα οικονομικά της αφού το δημόσιο με την αυξημένη τιμή τους προσδοκά μεγαλύτερα έσοδα από τον φόρο που θα προκύψει’’, καταλήγουν φαρμακοποιοί. 

Στο μεταξύ, ο Φαρμακευτικός σύλλογος Πέλλας,  μετά από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του αναστέλλει την επί πιστώσει χορήγηση των αναλωσίμων υλικών ( ταινίες μέτρησης ζαχάρου, ειδικές διατροφές, ιατροτεχνολογικά προϊόντα κ.α). 

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα προμηθεύονται τα πιο πάνω προϊόντα από τα φαρμακεία του Νομού Πέλλας καταβάλλοντας σε μετρητά την αξία τους, ενώ στη συνέχεια θα καταθέτουν τις δαπάνες τους ατομικά στην Περιφερειακή διεύθυνση στην Έδεσσα.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος διότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ:

-Καταρχήν δεν τήρησε την  συμφωνία για πληρωμή εντός του συμφωνημένου χρονικού ορίου (60 ημέρες και σε έκτακτες συνθήκες 90 ημέρες για τον μήνα κατάθεσης +20 ημέρες για την κατάθεση των συνταγών ...) το οποίο επεκτάθηκε κατά 40 ημέρες πάνω από την συμφωνία που ορίζει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός πληρωμών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών (60 ημέρες) -
-Προχώρησε σε  παράνομες και καταχρηστικές περικοπές συνταγών των φαρμακοποιών μελών του Συλλόγου, για λόγους που αφορούν την ιατρική διάγνωση, για την οποία, πουθενά δεν προβλέπεται να γίνεται έλεγχος με βάση το ΠΔ 121/08 οδηγώντας έτσι σε ζημία, για προϊόντα που έχουν ήδη χορηγηθεί στους ασφαλισμένους και δεν υπάρχει πια η δυνατότητα είσπραξης του κόστους.
-σε παράνομες και καταχρηστικές περικοπές συνταγών των φαρμακοποιών μελών μας, για παραλείψεις στην μηχανοργάνωσή του η οποία επέτρεπε την χορήγηση αναλωσίμων για περισσότερες από μία φορές. Οδηγώντας  πάλι σε απώλεια κεφαλαίου αφού το σύστημα δεν έκοβε εν τη γενέσει το σφάλμα κατά την 2η συνταγογράφηση. Κατά αυτόν τον τρόπο ο ιατρός εισέπραξε την αμοιβή του για την 2η συνταγογράφηση όπως όφειλε σαφώς, ο ασφαλισμένος έλαβε τα αναλώσιμα για 2η φορά και ο φαρμακοποιός τιμωρείται με απώλεια του κεφαλαίου που δαπάνησε για να προμηθευτεί τα υλικά, αναίτια, αδικαιολόγητα και καταχρηστικά ! 
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας αποφάσισε, η αναστολή να συνεχιστεί μέχρι την εναρμόνιση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεών του, πληρωμές εντός 60 ημερών και σε έκτακτες περιπτώσεις εντός 90 ημερών και μέχρι την διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των φαρμακοποιών όπως αυτά απορρέουν από το ΠΔ 121/08 και δη την πλήρη απαλλαγή από την αναγεγραμμένη από τον ιατρό διάγνωση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής