Μία σειρά παρεμβάσεων που αφορούν τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το οποίο αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής (εδώ).

Από το υπουργείο Υγείας κατατέθηκε τροπολογία, οι οποίες περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) προς τον Οργανισμό στα φάρμακα.

Με την παράγραφο 1 της τροπολογίας, που παρατίθεται πιο κάτω, ρυθμίζεται το θέμα του συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, στην περίπτωση κατά την οποία υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές (rebate ή clawback).

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, με την παρέμβαση, που έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επιχειρείται η τακτοποίηση των λογαριασμών του Οργανισμού με αποτελεσματικότητα και σε πιο σύντομο χρόνο.

Με την παράγραφο 7 της τροπολογίας επέρχονται αλλαγές στον μαθηματικό τύπο, με τον οποίο υπολογίζεται η υποχρεωτική έκπτωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για τον ενιαίο μηχανισμό εκπτώσεων των φαρμακευτικών προϊόντων, ο οποίος είχε καθοριστεί με τον “μαθηματικό τύπο Μπερσίμη”.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται πως υπήρξαν τυπογραφικά λάθη στη δημοσίευση του συγκεκριμένου τύπου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα λάθη αφορούσαν την ανάπτυξη του τύπου και στην αριθμητική επεξήγηση των συντελεστών του.

Στρεβλώσεις

Πέραν αυτών, η εφαρμογή του προκάλεσε στρεβλώσεις, οι οποίες κρίνεται πως πρέπει να διορθωθούν. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπολογίζονται οι συνολικές πωλήσεις σε τιμές παραγωγού και όχι σε τιμές Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται πως ο εν λόγω τύπος αποτελεί...πνευματικό τέκνο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος είναι καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Είχε θεσπιστεί πρόσφατα με τον νόμο 4472/2017, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο υπολογισμού των rebates, τα οποία είχε πολλές μορφές, προκαλώντας προβλήματα σε παρόχους και στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management