Αναβάθμιση του ρόλου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των λοιπών Ιατρικών Συλλόγων, περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Το νομοσχέδιο, που παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω, δόθηκε για διαβούλευση έως τις 25 Αυγούστου και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Το προεδρείο του ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίησή του, εκτιμώντας ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμό της ιατρικής νομοθεσίας.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εξής:

Ο ΠΙΣ θα χορηγεί πιστοποιητικό ορθής άσκησης ιατρικού επαγγέλματος (certificate of good standing), με το οποίο θα βεβαιώνεται ότι ο ιατρός έχει συμπεριφερθεί και συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες της νομοθεσίας, της ιατρικής επιστήμης, τέχνης και δεοντολογίας.

Θα εξασφαλίζει, επίσης, τις προϋποθέσεις για τη διά βίου συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, καθώς και τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Ο ΠΙΣ θα μεριμνά για τη σύνταξη και επεξεργασία κωδίκων ιατρικής δεοντολογίας και άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους, οι γιατροί θα υποβάλλουν στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας δήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα ατομικά του στοιχεία και βεβαίωση πως ασκούν πράγματι το λειτούργημα του ιατρού.

Θα υποβάλλουν, επίσης, βεβαίωση σε ποιους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους παρέχουν υπηρεσίες και ότι δεν υπάγονται σε κάποιο από κωλύματα και ασυμβίβαστα.

ΠΙΣ

Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το προεδρείο του ΠΙΣ σημειώνει πως το κείμενο είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τον Μάιο του 2014.

Ο εκσυγχρονισμός της ιατρικής νομοθεσίας – σημειώνει – ήταν από τις βασικές προτεραιότητες, καθώς βασίζονταν σε διατάγματα του 1939 και του 1957.

Σύμφωνα με το προεδρείο, ο σύγχρονος τρόπος λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του ΠΙΣ είναι προς όφελος του ιατρικού κόσμου και γενικότερα της Πολιτείας.

Ο ΠΙΣ εκσυγχρονίζει συνεχώς τη λειτουργία του, ηλεκτρονικοποιεί τη σύνδεσή του με τους Ιατρικούς Συλλόγους και καθίσταται ένας ισχυρός Εθνικός Σύλλογος με εκπροσώπηση σε όλες τις Διεθνείς Οργανώσεις (Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος - WΗO, Ένωση Ευρωπαίων Ιατρών – CΡΜΕ, UEMS, AEMH, CEOM).

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα