Τις αυστηρές προϋποθέσεις κάλυψης ιατρικών εκδηλώσεων και συνεδρίων από φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επισημαίνει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγήτρια Αικατερίνη Αντωνίου, και η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των εταιρειών.

Οι επιχειρήσεις είναι πλέον υποχρεωμένες να ενημερώνουν γραπτώς τον ΕΟΦ για το σύνολο των εκδηλώσεων που χορηγούν και τους γιατρούς που συμμετέχουν.

Στο αυστηρό πλαίσιο υπάγονται (ασφαλώς) τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης και τα κτηνιατρικά σκευάσματα, αλλά και το σύνολο των προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, όπως τρόφιμα ειδικής διατροφής, συμπληρώματα διατροφής, βιοκτόνα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και καλλυντικά.

Σύμφωνα με τον νόμο 1316/83, η οργάνωση ή χρηματοδότηση συνεδρίων ή σεμιναρίων από φαρμακευτικές βιομηχανίες επιτρέπεται μετά από προηγούμενη έγκριση του ΕΟΦ, ενώ η δαπάνη δεν επιβαρύνει το κόστος των προϊόντων.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, στα έξοδα προώθησης των εταιρειών αρμοδιότητας ΕΟΦ, περιλαμβάνονται οι χορηγίες για την οργάνωση εκδηλώσεων από επιστημονικούς φορείς που το αντικείμενό τους σχετίζεται αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος με τη χορήγηση ή προώθηση φαρμάκων και λοιπών προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ .

Τα έξοδα αυτά αφορούν στην προβολή συγκεκριμένων προϊόντων μέσω εκθέσεων, επιδείξεων, εντύπων και stands.

Περιλαμβάνονται, επίσης, τα έξοδα οργάνωσης των εκδηλώσεων (ενοικίαση χώρου, συνεδριακό υλικό, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, φιλοξενία οργανωτών και προσκεκλημένων, εστίαση συμμετεχόντων).

Περιεχόμενο

Ως επιστημονικές εκδηλώσεις νοούνται τα συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και παρόμοιες εκδηλώσεις συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, που διεξάγονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έχουν επιστημονικό περιεχόμενο το οποίο σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με τα αντικείμενα αρμοδιότητας ΕΟΦ.

Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να διοργανώνονται από κρατικούς φορείς (Πανεπιστήμια, κρατικά νοσοκομεία, επιστημονικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικά θεραπευτήρια, εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ.

Ο ανώτερος αριθμός εκδηλώσεων που οργανώνονται από τις εταιρείες είναι 48 σε ετήσια βάση, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ σε χώρους των Πανεπιστημίων ή νοσοκομείων.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ