Με το ποσό των 39,72 εκατομμυρίων ευρώ θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, προκειμένου να απασχολήσουν 2.000 πρώην χρήστες ναρκωτικών και άτομα με αναπηρία.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάρκεια της προγράμματος είναι από το 2017 έως και το 2021, με την ετήσια επιδότηση να κυμαίνεται από 2,1 έως 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η δαπάνη θα καλυφθεί από τον ΟΑΕΔ και διαμορφώνεται ανά έτος ως εξής: το 2017 θα διατεθούν 2,125 εκατομμύρια ευρώ, το 2018 θα δοθούν 5 εκατομμύρια, το 2019 η χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 10 εκατομμύρια, το 2020 στα 12 εκατομμύρια και το 202;1 στα 10,6 εκατομμύρια ευρώ.

Οι θέσεις εργασίας αφορούν άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένους, νεαρούς παραβάτες ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. Θα επιχορηγηθούν, επίσης, 50 θέσεις εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες.

Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
  • Σε επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού για την απασχόληση αναπήρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Μείωση

Ως μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης θεωρούνται:

Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση ή σε άλλη μορφή απασχόλησης πέραν της πλήρους και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της, αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε