Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δικαιούνται οι ανάπηροι όλης της χώρας.

Στην Αττική, μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα του ΟΑΣΑ, στη Θεσσαλονίκη τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των αστικών ΚΤΕΛ του νομού.

Αυτό προβλέπει πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω.

Με την απόφαση ορίζονται εισοδηματικά κριτήρια για το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης, από τα οποία εξαιρούνται οι ολικά τυφλοί που λαμβάνουν δελτίο μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματος τους.

Το Δελτίο Μετακίνησης για όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι των κατά περίπτωση Περιφερειακών Ενοτήτων, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας.

Ισχύει για το χρονικό διάστημα που αναγράφεται κατά την έκδοση του, δηλαδή για το έτος 2017 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος (2018) απαιτείται για να εκδοθεί η νέα κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγησή του.

ΕΦΚΑ

Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ' αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα ή του ΕΦΚΑ (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρόσθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή των Περιφερειών δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.

Οι τυφλοί και άτομα με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ