Την αντίθεσή του με την προτεινόμενη συγχώνευση των τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας στο υπό διαμόρφωση νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).

Το νέο Πανεπιστήμιο αποτελεί τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και το εγχείρημα βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

Στο πλαίσιο του διαλόγου και την πιθανότητα συγχώνευσης των δύο παραπάνω τμημάτων με αλλαγή ονομασίας, το προεδρείο του ΠΣΦ δηλώνει πως βρίσκεται δυναμικά απέναντι σε μία τέτοια προοπτική.

Ο λόγος που προβάλλεται για μία τέτοια εξέλιξη είναι η έλλειψη μελών διδακτικού ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ). Σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να είναι οκτώ στο τμήμα Εργοθεραπείας.

Ο ΠΣΦ εκτιμά πως πρόκειται για ένα έλασσον ζήτημα, το οποίο επιλύεται πολύ εύκολα στο μεταβατικό στάδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μία τέτοια εξέλιξη – σημειώνει το προεδρείο του Συλλόγου – θα υποβάθμιζε και τις δυο επιστήμες, καταργώντας την αυτονομία των τμημάτων, με μόνο κριτήριο κάποια, ίσως, μικρή εξοικονόμηση πόρων.

Εκτιμά πως η πρόταση, από όπου και αν εκπορεύεται, πρέπει να προβληματίσει έντονα, καθώς είναι αδιανόητη και παντελώς ανεπίκαιρη:

“Είναι απορίας άξιον γιατί το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τμήμα φυσικοθεραπείας, με βάση εισαγωγής 17.425 μόρια και με μεγάλο ποσοστό πρώτης επιλογής από τους υποψήφιους φοιτητές, θα 'ανταμείψει' τους αυριανούς φοιτητές με υποβαθμισμένες σπουδές, μέσω αυτής της πρότασης για συγχώνευση και αλλαγή ονομασίας”, αναφέρει το προεδρείο του ΠΣΦ.

Ζήτηση

Τα τμήματα Φυσικοθεραπείας βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης των υποψηφίων φοιτητών στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017, καθώς η βαθμολογία για την εισαγωγή παραμένει η υψηλότερη μεταξύ όλων των ΤΕΙ της Ελλάδας, με πρώτα από όλα αυτό της Αθήνας.

Από στατιστική μελέτη των βάσεων εισαγωγής στα 250 τμήματα των ΑΕΙ, προκύπτει ότι τα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν υψηλότερη βάση σε σχέση με το 80% των Πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ λιγότερα από 50 των ΑΕΙ έχουν υψηλότερη βάση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής συμφωνούν με εκείνα της σχετικής έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, τα οποία παρουσιάστηκαν το 2017 στον Κοινωνικό Διάλογο για την Εκπαίδευση στη Βουλή.

Πρώτη

Δείχνουν ότι το τμήμα Φυσικοθεραπείας είναι το μόνο τμήμα των ΤΕΙ που κατατάσσεται στην πρώτη ομάδα, με τις σχολές υψηλής ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας, μαζί με άλλα 81 τμήματα των ΑΕΙ.

Μάλιστα, στον δείκτη ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των υποψηφίων που το επέλεξαν ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη προτίμηση, επί του συνόλου των υποψηφίων που το δήλωσαν και του αριθμού των επιτυχόντων αντίστοιχα, το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είχε από τους υψηλότερους δείκτες (11,1% και 18,2% αντίστοιχα).

Εάν συνυπολογιστεί επίσης η εισαγωγή των πρώτων στα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης με 18.510 και 18.469 μόρια αντίστοιχα, φαίνεται η απήχηση της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας γενικότερα, απήχηση που οφείλεται τόσο στην επιστημονική αξία και το επίπεδο το οποίο διασφαλίζουν οι σπουδές στα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ όλης της χώρας όσο και στην προσφορά της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στην Υγεία, γενικότερα.

Πατέντα

Το νέο τμήμα, εάν θα προκύψει, σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια, δεν θα αντιστοιχεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, αλλά σε μια ελληνική πατέντα, η οποία μας γυρίζει σαράντα χρόνια πίσω, καθώς στη διεθνή πρακτική η Φυσικοθεραπεία είναι αυτοτελής.

Έτσι, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο νέο Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα ως αυτοδύναμο Τμήμα, με την καταξιωμένη στην Ελλάδα και διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία του "Τμήμα Φυσικοθεραπείας - Physiotherapy Department - Department of Physical Therapy".

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΣΦ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για συγχώνευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για την αυτονομία και την αυτοτέλεια του τμήματος Φυσικοθεραπείας, με την αναγνώριση του ρόλου της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Αυτοδυναμία

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για το θέμα:

“Καθιστούμε σαφές ότι δεχόμαστε μόνο την αυτοδυναμία του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την καταξιωμένη στην Ελλάδα και διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία του 'Τμήμα Φυσικοθεραπείας - Physiotherapy Department - Department of Physical Therapy'.

Μια τόσο σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, όπως είναι αυτή της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής - που ανακοινώθηκε από τα χείλη του Πρωθυπουργού - δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από προχειρότητα’’.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά