Ανάσα στο σύστημα Υγείας αναμένεται να δώσουν τέσσερις επιπλέον δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η ανέγερση νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, η αγορά δύο ασθενοφόρων ελικοπτέρων για το ΕΚΑΒ και η επισκευή παλαιότερων.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η δωρεά γίνεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:

  • Ανέγερση και εξοπλισμός νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, με εξίσου παλαιές εγκαταστάσεις.
  • Ανέγερση και εξοπλισμό νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ανάγκη του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες και θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
  • Ανακατασκευή και πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.
  • Ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη της επικράτειας. Η ενίσχυση στοχεύει καταρχήν στην αγορά δύο νέων ελικοπτέρων και την επισκευή - αναβάθμιση των παλαιότερων. 

Η εν λόγω δωρεά έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του Ιδρύματος προς το ΕΚΑΒ, που ήδη υλοποιείται, και αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για οκτώ χρόνια καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ύψους επιπλέον 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Αρωγός

Αναφερόμενοι στη δωρεά, ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ.κ. Ξανθός και Πολάκης χαρακτήρισαν το Ίδρυμα "σημαντικότατο αρωγό" στην προσπάθεια μας για ανανέωση των υποδομών του ΕΣΥ:

"Είναι αλήθεια πως το Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος' είχε προβεί σε σημαντικές δωρεές και στο παρελθόν. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η προσφορά του στην κοινωνία γίνεται πιο αποτελεσματική, αφού οι δωρεές του υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του υπουργείου για την στήριξη και ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ιδρύματος για δωρεές που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και της συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας

Θέλουμε  να ευχαριστήσουμε  θερμά το Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος' για την προσφορά του στη δημόσια περίθαλψη, στην κοινωνία και στη χώρα, και να επισημάνουμε  ότι τέτοιου είδους ενέργειες, υπό όρους πλήρους διαφάνειας, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανταπόκριση της Πολιτείας στην ανάγκη καθολικής, ισότιμης, υψηλής ποιότητας, δωρεάν και αποτελεσματικής φροντίδας υγείας  για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας". 

Κρίσιμος

Σχολιάζοντας τις δωρεές, ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με πρόσφατη την ολοκλήρωση και παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική κοινωνία, που το έχει ήδη αγκαλιάσει, και ενώ δεν διακόψαμε ούτε στιγμή τις υπόλοιπες δωρεές μας στην Ελλάδα και διεθνώς όλα αυτά τα χρόνια, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε, επιπλέον, ένα νέο πρόγραμμα δωρεών, εστιάζοντας αυτή τη φορά στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, που αποτελεί πυλώνα της κοινωνίας μας και θεμελιώδη αξία.

Όπως έχει ήδη δείξει η εμπειρία της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, έτσι και τώρα, με τη νέα πρωτοβουλία δωρεάς για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα, προσβλέπουμε στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο και την κοινότητα μία διαφανής και χωρίς ιδιοτέλεια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως όταν αυτή αφορά έναν ευρύτερα κοινωφελή σκοπό".

Δωρεές

Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, το Ίδρυμα έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς, οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της Υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. 

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα, και λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση του να στηρίξει περαιτέρω τον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα με σειρά έργων υποδομών και εκπαίδευσης, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει συνολικά άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω σχεδόν 4.000 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 113 κράτη ανά τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το συνολικό κόστος του έργου διαμορφώθηκε στα 629 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση