Συμφωνία για την τήρηση στοιχείων υγιεινής για κάθε πρόσφυγα, υπέγραψαν στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ).

Οι δύο πλευρές θα υλοποιήσουν το έργο “REHEALTH 2”, με το οποίο θα διαμορφώσουν τον ατομικό φάκελο Υγείας (Personal Health Record - PHR). Πρόκειται για ένα “εργαλείο” το οποίο έχει σχεδιαστεί για την ένταξη των προσφύγων στα συστήματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το “REHEALTH 2” αποτελεί συνέχεια του πρώτου έργου “REHEALTH”, το οποίο ανέπτυξε το ηλεκτρονικό αρχείο προσωπικής υγείας και μία ειδική πλατφόρμα σε πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Κροατία και στη Σλοβενία.

Και τα δύο έργα συγχρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος της ΕΕ για την Υγεία για την περίοδο 2014 - 2020.

Το αρχείο προσωπικής υγείας περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες για την υγεία των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων σε ένα έγγραφο.

Παρέχει, έτσι, στους επαγγελματίες Υγείας μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και των αναγκών κάθε ατόμου. Πρόκειται για ένα προσωπικό και εμπιστευτικό έγγραφο που καλύπτεται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων.

Με την εφαρμογή του “REHEALTH 2” σε τουλάχιστον έξι χώρες θα αξιολογηθεί η σκοπιμότητα περαιτέρω επέκτασής του, προκειμένου να ενσωματώσει περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μετεγκατασταθούν και θα καλυφθούν από ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Ανάπτυξη αναθεωρημένης έκδοσης του ατομικού φακέλου (PHR) και τους ηλεκτρονικού φακέλου (e – PHR).
  • Εδραίωση της χρήσης του εργαλείου και της ηλεκτρονικής του έκδοσης.
  • Σύνταξη αναφορών για την κατάσταση υγείας των μεταναστών.
  • Προώθηση της βέλτιστης παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Το REHEALTH 2 θα συμβάλει στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και στην ψηφιακή ατζέντα της Ένωσης.

Η “Κομισιόν” επιχειρεί να προσφέρει υποστήριξη σε χώρες – όπως η Ελλάδα – όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Ποσόστωση

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε μία περίοδο που χώρες, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει καθοριστεί από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι υγιείς όταν φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ενδέχεται να επηρεαστούν από συνθήκες πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Είναι πιθανό να εκδηλώσουν σωματική εξάντληση, έντονη δυσφορία, αφυδάτωση ή κρυολόγημα. Όλα αυτά ενδέχεται να συνδυαστούν με άλλες παραμέτρους, όπως οι κακές συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή η ανεπαρκής διατροφή, το κάπνισμα ή άλλα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σωματική και ψυχική υγεία.

Πολλοί από τους πρόσφυγες πάσχουν από μία σειρά χρονίων παθήσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση