Την αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προκαλεί η εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία.

Με επιστολή του προς τον Σωτήριο Μπερσίμη, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό) εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια ερμηνειών στον τρόπο χορήγησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως με τον νόμο 4052/02 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, αλλά ο ΠΙΣ προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ – αναφέρει – που ελήφθη το 2012, αποφασίστηκε στο πεδίο “σχόλιο” να αναγράφει ο γιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΙΣ, αυτό συμβαίνει για να χορηγείται το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα:

“Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από τη τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής.

Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου το κόπο, να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων”.

Δικαστικά

Ο ΠΙΣ καλεί τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο και να συζητήσει το σοβαρό αυτό θέμα με τους γιατρούς:

“Σε αντίθετη περίπτωση, θα κινηθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας”, επισημαίνει στην επιστολή.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα