Αρκεί η έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία, για να ξεκινήσουν το έργο τους φυσικοθεραπευτές - “μαϊμού”.

Επαγγελματίες άγνωστης προέλευσης και εκπαίδευσης, έχουν εισβάλλει σε μία αγορά, η οποία δοκιμάζεται από την υψηλή ανεργία και τα χαμηλά εισοδήματα.

“Πηγαίνουν στην Εφορία και κάνουν έναρξη επαγγέλματος. Κανείς δεν τούς ζητεί περισσότερα στοιχεία ή πιστοποιητικά σπουδών”, κατήγγειλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, η αγορά έχει γεμίσει με “θεραπευτές” κάθε είδους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν πτυχίο φυσικοθεραπευτή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις – σημειώνει – ενδέχεται να είναι επικίνδυνοι για την υγεία του ασθενούς που καλούνται να χειριστούν. Για την παροχή φυσικοθεραπείας, απαιτείται επιστημονική γνώση, η έλλειψη της οποίας απειλεί τους ασθενείς.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ τονίζει πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή που τα επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα μαστίζουν τον κλάδο.

Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 733 φυσικοθεραπευτών (οι 520 ελεύθεροι επαγγελματίες), στο πλαίσιο του Βαρόμετρου Επαγγελματιών Υγείας, έδειξε πως ένας στους τέσσερις πλήττονται από την ανεργία, ενώ οι μισοί επαγγελματίες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους.

Η υπεύθυνη του τμήματος ερευνών της εταιρείας CMT Prooptiki, που διεξήγαγε την έρευνα, Αρετή Λιούπα τόνισε πως, ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2014, ως απόρροια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Κέρδη

Αρνητικά κυμάνθηκε και το 2016, με το 56% των φυσικοθεραπευτών να δηλώνουν πτώση των κερδών τους, το 42% πτώση του κύκλου εργασιών, ενώ το 75% αναγκάστηκαν να μειώσουν το ύψος των αμοιβών του κατά 25% κατά μέσο όρο.

Ως σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων (clawback), η υποχρεωτική έκπτωση (rebate), καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου.

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι, πάνω από το 50% των επαγγελματιών δυσκολεύονται την τελευταία διετία να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Κύκλος

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύκλος εργασιών για την πλειοψηφία των φυσικοθεραπευτών κυμαίνεται γύρω στις 20.000 ευρώ.

Ως απόρροια αυτών των προβλημάτων, το 20% εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες Υγείας, προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό, όσων σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στους νέους φυσικοθεραπευτές, δύο στους πέντε σκέφτονται να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα, ενώ ένας στους τρεις θεωρεί πολύ έως αρκετά πιθανό να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, επιτείνοντας το πρόβλημα της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό που καταγράφεται έντονα τα τελευταία χρόνια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο